Почетак Актуелно Мајданпек У РБМ-у кренула руда са Андезитског прста

У РБМ-у кренула руда са Андезитског прста

4 друго читање
0
0
30,414

Уклоњено 16,5 милиона тона ископина

 

У последњих 20-ак година није било захтевнијег посла од раскривања овог, по многима „најтврђег“ рудног тела Јужног ревира. – Просечни садржај у првих седам (од 15 урађених бушотина) износи 0,341 одсто бакра. – Започето и раскривање Истока, а након одводњавања, припрема се и отварање најниже етаже Северног ревира, где је преостало да се, уклањањем муља и блата, узме још милион тона руде богате бакром, али и племенитим металима
У РБМ-у кренула руда са Андезитског прстаРБМ
. – У складу са најавама, одмах након завршеног ремонта у погону дробљења руде, Рудник бакра Мајданпек је петог јуна започео производњу, али са новог рудног тела, са Андезитског прста, првог и по многима „најтврђег“ рудног тела Јужног ревира. Да би се стигло до руде, ту је уклоњено 16,5 милиона тона укупних ископина са изузетно захтевног кречњачког терена на самом ободу града, непосредно уз важна чворишта комуникација, пут, мост, далековод, телекомуникационе везе….
У последњих 20-ак година у РБМ-у, тврде познаваоци прилика, није било тежег и захтевнијег посла од раскривања Андезитског прста. Реч је о рудном телу Јужног ревира који га практично везује са Северним на којем се експлоатација приводи крају. Андезитски прст, међутим, треба да обезбеди производњу РБМ-а у периоду док се на Јужном ревиру не дође до руде.
У РБМ-у кренула руда са Андезитског прстаАндезитски прст је рудно тело које је максимално приближило град руднику и рудник граду, па су радови били изузетно сложени и осетљиви, а њихово извођење често успорено. Са врха који је био на 568 метара, стигли смо до етаже 365 и руде, али је због тога требало крајње обазриво спуштати тежиште активности и отворити радилиште са којег је већ повремено стизала руда, али не као компактна целина, већ пријатна изненађења појединих сочивастих рудних тела на која смо наилазили – каже, указујући на податак да је у укупним ископинама са Андезитског прста било и око 250 хиљада тона руде, Бранислав Томић, директор РБМ-а који је био на челу тима који је започео рад на Андезитском прсту. Он притом указује на податак да је у укупним ископинама са Андезитског прста било и око 250 хиљада тона руде.
У РБМ-у кренула руда са Андезитског прстаИскористили смо ремонт у погону дробљења да припремимо рад на руди са Андезитског прста. Отворили смо етажу 365 која ће ићи паралелно са јавним путем, где је бушилица урадила једну серију од 15 бушотина. Резултати првих седам показали су да је средњи садржај бакра у руди 0,341 одсто – рекао је том приликом Драгиша Анђелковић.
Пауза је искоришћена и да се на Северном ревиру припреми отварање нове, завршне етаже и да са самог дна копа, односно његових најнижих делова који су били под водом, блатом и муљем, након одводњавања, започне издвајања јаловине и блата.
Дно копа на Северном ревиру било је поплављено, а сада је вода испумпана, тако да је остао само муљ. У току је и израда приступног пута за тешка возила и премештање багера на потребне позиције, а са циљем да се најављени сушни период, током јуна и јула, искористи и са тог радилишта подигне богата руда не само бакра већ и племенитих метала, посебно злата. Спремност да се снажније крене у производњу, потврђује и постављен багер „Марион 11“ на Истоку и позицији са које се јаловина од данас одвози на Фазу 1, као сигуран знак да у Руднику бакра Мајданпек већ раде на раскривању нових рудних лежишта.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…