Почетак Актуелно Мајданпек У РБМ-у на провери нова флотацијска опрема

У РБМ-у на провери нова флотацијска опрема

6 друго читање
0
0
526

Испит са водом положен, следе нови

 

Нова “Metso minerals” опрема, након монтаже, данас покренута. – Предстоје усаглашавања појединих параметра, али први утисак јесте да је посао, који су добрим делом обавили сами радници РБМ-а, успешно приведен крају
У РБМ-у на провери нова флотацијска опремаРБМ
. – Данас су забрујале нове флотацијске машине на првом, најнижем нивоу огромне флотацијске хале Рудника бакра Мајданпек, у којем је до половине 2014. године царевала тишина будући да тај део деценијама није био у функцији. Највећа инвестиција у историји мајданпечке Флотације, опрема реномираног светског произвођача “Metso minerals” – која треба да омогући повећање капацитета флотацијске прераде са 3,6 милиона, на шест, затим девет милиона тона руде годишње – инсталирана је и пред укључењем је у процес производње. То су потврдиле овонедељне провере овлашћених сервисера и данашње пуштање у рад, за почетак са водом, а већ за који дан и онако како је предвиђено.
На простору некадашње старе флотације издигле су се нове машине, а на предвиђеним местима свих девет РЦС 40 и 24 машина РЦС 50, четири кондиционера, затим три нове машине-дуваљке за ваздух, пумпе за реагенсе и дозирање креча – покренули су се!

Велики и изузетно значајан посао привели смо крају. Тренутно, пунимо све танкове водом, све флотационе машине и за сада се то одвија без проблема. Све екипе су ту, сви радници су ту, тако да смо спремни да евентуалне проблеме отклонимо одмах, на време. Али, за сада је све у најбољем реду – каже Жељко Михајловић, руководилац пројекта реконструкције Флотације кога смо на тренутак зауставили и издвојили од сарадника, при ко зна којем обиласку комплетног постројења: – Са изузетком неколико врло ситних цурења и затезања – додаје он – за сада нема никаквих проблема. Ту су и представници произвођача опреме и извођача радова, а сви заједно у прилици су да констатују да је велики посао добро обављен. Они су задовољни, а задовољни смо и ми будући да смо, како у Флотацији тако и другим целинама, бројне послове одрадили у сопственој режији штедећи притом свом предузећу, својој компанији, знатна средства.
Да су ово послови који се раде једанпут у радном веку радника, инжењера, руководилаца, потврђује и Јелена Ђурић, управница Флотације: – Похвалила бих и захвалила се свим сарадницима за уложен веома велики рад, јер су већину послова обавили сами радници РБМ-а. Они су читав пројекат изнели, не запостављајући редован рад и производњу. Посебно су се истакли млади инжењери који ће о производњи бринути наредних година и деценија, потврђујући да су одговорни, вредни и спремни да одговоре свим повереним обавезама. Притом, сви смо имали драгоцену помоћ искусних колега из РТБ-а Бор.
Нова опрема ће и наредних дана бити на провери, а врло брзо и део производње у флотацији мајданпечког рудника која је све спремнија за далеко већу прераду руде.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…