Почетак Актуелно Мајданпек У РБМ-у направили алат за вулканизирање ротора пумпе

У РБМ-у направили алат за вулканизирање ротора пумпе

10 друго читање
0
0
946

Креативношћу до уштеда

 

Вредност израђеног дела у ПУС-у је око 120 хиљада динара, а годишње се само у РБМ-у потроши 50 комада. – Годишња уштеда четири милиона динара, а, ако би се израда проширила и на потребе РББ-а, била би много већа
У РБМ-у направили алат за вулканизирање ротора пумпе "Денвер"РБМ
. – Стални напори да се на свим местима настајања трошкова остваре уштеде, а они сведу на најрационалније, у Руднику бакра Мајданпек из месеца у месец показују резултате и све значајније помаке. Најновији је стигао из машинске радионице Производних услуга РБМ-а, где је тим стручњака и мајстора свог заната, предвођених управником Неђељком Чавићем, успео да направи алат и језгро (метални део) са конструкционим извођењем за вулканизирање ротора пумпе „Денвер“ 14/12 испод пресе. Вредност израђеног дела је 120 хиљада динара.
Израда језгра је досад била поверена “трећим лицима”, а вулканизирање у алату са машином за шприцање обављано је у новосадском “Гуминс”-у. Детаљном анализом, која је подразумевала и финансијски аспект, дошли смо до закључка да би израда гумираног ротора наведене пумпе у сопственој режији могла да буде пет пута јефтинија него када то за нас обављају други. Израчунали смо, проверили и урадили – не скривајући понос Неђељко Чавић објашњава како је дошло до реализације још једне иницијативе која би РБМ-у, па и РТБ-у Бор могла да донесе знатне уштеде. – У Флотацији РБМ-а има 20-ак таквих пумпи, а како је век ротора три до шест месеци, годишње се потроши око 50 комада. Рачуница је врло јасна, а годишња уштеда износи око четири милиона динара. Када би се израда проширила и на потребе РББ-а, уштеда би, наравно, била много већа.

Уз редовне послове, исти тим је ангажован и на конструкционом извођењу алата за роторе других пумпи „Денвер“ 12/10, 10/8, 8/6 и 6/4, са циљем да се израђују у машинској радионици ПУС-а. Осим тога, идеја је да се припреме и алати за гумирање осталих делова, уколико постоје техничке могућности израде под пресом. Запослени у ПУС-у су током прошле године направили комплетну конструкцију за нове флотационе машине и, уградивши око 200 тона челика, уштедели око 200 хиљада евра. Осим тога, тренутно се увелико ремонтује кашика за багер ПЦ 4000 од 23 кубна метра. Чело кашике било је потпуно оштећено, па се размишљало о куповини новог, што би коштало 120 хиљада евра. Међутим, осмисливши санацију која се увелико ради, запослени у ПУС-у још једном су положили испит и притом остварили уштеду предузећу.
Све ово потврђује оно што одавно истичемо – да се капацитети ПУС-а могу више користити, али су предуслови за то правовремено обезбеђење потребног репроматеријала, додатни број квалификованих и обучених бравара, стругара и вулканизера, као и набавка недостајуће опреме и алата – наглашава Чавић.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…