Почетак Актуелно Мајданпек У РБМ-у настављају уређење нове деонице корита Малог Пека

У РБМ-у настављају уређење нове деонице корита Малог Пека

2 друго читање
0
0
824

Река сада брже тече

 

У РБМ-у настављају уређење нове деонице корита Малог ПекаНова деоница корита Малог Пека испод Андезитског прста, којом је река практично измештена, због планског проширења Површинског копа РБМ-а и даље се уређује. – Очишћено и корито изван зоне Површинског копа од Дробљења до Транспортног система
МАЈДАНПЕК
.- Нова деоница корита Малог Пека, подно Андезитског прста, пробијена је пре непуних месец дана, чиме је, практично, обављено измештање и преусмеравање реке због планског проширења Површинског копа Рудника бакра Мајданпек. Тиме је и престала потреба за препумпавањем вода на том делу, а трошкови су значајно смањени. Запослени у РБМ-у, међутим, и даље раде на тој деоници и у њеном наставку, уређују и продубљују корито, како би река могла да тече без застоја, али и обезбеђују инфраструктуру која треба да прати ток реке.

Тренутно успостављамоу прелаз за Северни ревир. Јер, након изградње нове деонице остали смо без прелаза за помоћну механизацију, лака возила и опрему неопходну за одржавање пумпе, електричне енергије и осталог што не подразумева директну, непосредну експлоатацију – каже Синиша Филиповић, технички руководилац Површинског копа, наглашавајући да није реч о мосту за тешка возила који, по пројекту, треба да се накнадно уради. – Корито местимично захтева још мало дораде, али је врло задовољавајуће. Осим тога, радили смо и на другим деоницама, очистили корито од погона Дробљења до Транспортног система, стари део који није у захвату Површинског копа, али који није чишћен 30 година, због чега смо имали застоје у протоку воде. Надамо се да више нећемо имати проблема са Малим Пеком.
Крај ових послова се назире – преостаје да се обради корито још само на појединим деловима до Дробљења и да се уреде стране постојећег корита.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…