Почетак Актуелно Мајданпек У РБМ-у порадила шеста секција

У РБМ-у порадила шеста секција

6 друго читање
0
0
30,286

 Рад шесте секције после 15 година,  старт нових флотацијских машина и реконструкција Дробљења – услови за подизање капацитета прераде са прошлогодишња четири милиона тона руде на 8,5 односно 11 милиона тона годишње. – Ревитализација мајданпечке Флотације наставља се радовима на “подизању” седме секције
У РБМ-у порадила шеста секцијаРБМ
. – После 15 година ван производње, у Флотацији Рудника бакра Мајданпек пуштена је (6. априла) у пробни рад шеста секција. То је наставак активности за повећање капацитета и стабилизацију прераде која је у прошлој години достигла четири милиона тона руде и 10,5 хиљада тона бакра у концентрату. Уз потребан квалитет концентрата за нови процес топљења ово је један од предвиђених корака за подизање капацитета прераде на 8,5, односно 11 милиона тона руде годишње.
Шеста секција није била у функцији од јесени 2000. године. Њено оспособљавање једна је од мера за подизање капацитета прераде у складу са плановима – наводи Јелена Ђурић, управница Флотације РБМ-а. – Пратићемо њен рад и испуњавати производне планове на трећој, четвртој и осталим секцијама које раде. Шеста секција, будући да је из реда „великих“, моћи ће да замени рад треће и четврте.
Оспособљавање шесте секције протекло је без тешкоћа, али је трајало дуже него што су у РБМ-у очекивали због чекања на специфичне резервне делове. Део послова, који је био обавеза РБМ-а, урађен је на време и без негативног утицаја на редовну производњу.
Шеста секција је, за сада, пуштена у рад само као сигурност и стабилност у производњи.
Шеста секција не може одмах да ради пуним капацитетом и за сада нам даје сигурност у производњи. Почели смо и оспособљавање седме секције и тај посао ћемо завршити брже него на шестој – наглашава директор РБМ-а Бранислав Томић.
Како је реч о старој опреми којој су реконструкција и ревитализација неопходни, ништа се у РБМ-у не препушта случају.
Дугогодишња експлоатација је показала да су погонски зупчаници 18 и гоњени 188 поузданији у раду од старије варијанте и да није дошло до убрзаног хабања и ломљења зуба, па смо решили да старију варијанту зупчаника заменимо новом на свим млиновима – објашњава Небојша Стојановић, заменик директора РБМ-а.
Уз одржавање квалитета концентрата неопходног за нови процес топљења, следећи кораци за повећање капацитета и стабилизацију прераде у Флотацији РБМ-а јесу оспособљавање седме секције, “генералка” у погону Дробљења и старт нових флотацијских машина.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…