Почетак Актуелно Мајданпек У РБМ-у реконструисана преса за демонтажу гума на тешким возилима

У РБМ-у реконструисана преса за демонтажу гума на тешким возилима

6 друго читање
0
0
949

Нове милионске уштеде  

 

Реконструкција пресе из 1970. године уз обезбеђење адекватне хидраулике омогућава демонтажу свих врста гума за тешка возила за шта је само у последње три године утрошено 4,8 милиона динара
У РБМ-у реконструисана преса за демонтажу гума на тешким возилимаРТБ, МАЈДАНПЕК
. – Упоредо са повећањем производње у Руднику бакра Мајданпек настоје да смање трошкове и да из постојеће опреме, упркос дотрајалости, извуку максимум. Најновији подвиг је реконструкција пресе за демонтажу гума на тешким возилима, што доприноси милионским уштедама.
У РБМ-у се присећају да је још 1970. године инжењер Закошек у Конструкционом бироу ПУС-а конструисао пресу за демонтажу гума на тешким возилима користећи за хидраулику делове тадашњих тешких возила. Та преса на Сервису Ковеј била је у функцији до половине 90-их година. Како је напредак технологије у изради радијалних гума учинио да демонтажа постане лакша и могла се обављати само уз виљушкар, за пресом није било потребе.
У РБМ-у реконструисана преса за демонтажу гума на тешким возилимаКуповином нових “белаз” возила пре три године дошле су „белшина“ дијагоналне гуме за чију је демонтажу преса неопходна – каже Неђељко Чавић, помоћник директора РБМ-а за електро-машинство, наглашавајући да преса из 70-их година није могла да одради демонтажу дијагоналних гума, а за потребе рудника у Бору и Мајданпеку купљена је једна преса и лоцирана у Бору. – За три године демонтирано је око 200 гума и за транспорт утрошено 3,5, а за услугу демонтаже још 1,3 милиона динара.
Као резултат сталног праћења и анализе трошкова, а покушавајући да добијемо битку за њихово смањење, предложио сам да самостално започнемо реконструкцију пресе и задатак поверио инжењерском тиму нашег одржавања – каже Бранислав Томић, први човек мајданпечког Рудника бакра.
Откопали смо пресу, донели у машинску радионицу где јој је требало решити хидраулику јер је на њој остао само кородирали клип који смо репарирали у радионици, а погон хидраулике остварили преко мобилног хидрауличног агрегата. Инжењер Стева Јовановић и хидрауличар са багера Славољуб Динић су од више расходованих агрегата комплетирали један чиме је заокружена идеја и реализација. Поправком конструкције и израдом потребних алата и хидраулике добијена је мобилна преса са демонтажном силом од око 60 тона. Она је тестирана на демонтажи дијагоналних гума „белшина“ и положила је испит – каже Чавић.
У Руднику бакра Мајданпек је тако остварена нова велика уштеда и добијена преса која може да обави демонтажу свих врста гума за тешка возила, а како је мобилна, може да се користи и у другим погонима и за друге послове.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…