Почетак Актуелно У РТБ-у Бор обележен Дан компаније и Дан рудара Србије

У РТБ-у Бор обележен Дан компаније и Дан рудара Србије

12 друго читање
0
0
1,012

У знаку изградње највећег еколошког пројекта на Балкану 

Обележавање рударског празника почело је традиционалном рударском будилицом, посетом високих званичника, пословних партнера и гостију градилиштима нове топионице и фабрике сумпорне киселине, доделом традиционалних рударских награда „Инжењер Шистек“ и дружењем у Клубу РТБ-а у Брестовачкој Бањи. – Прослава завршена концертом групе „Партибрејкерси“ у амфитеатру Дома културе у Бору и традиционалним ватрометом.
RTB
– Овогодишње обележавање 6. августа, Дана рудара Србије и Дана компаније, у Рударско-топионичарском басену Бор било је у знаку изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине – највећег градилишта у Србији и највећег еколошког пројекта на Балкану. Обележавање је почело традиционалном рударском будилицом да би, после посете градилиштима нове топионице и фабрике сумпорне киселине и доделом награда „Инжењер Шистек“ и дружењем у Клубу РТБ-а у Брестовачкој Бањи, било завршено концертом групе „Партибрејкерси“ у амфитеатру Дома културе и традиционалним ватрометом. За раднике на градилиштима нове топионице и фабрике сумпорне киселине испечена су два вола на ражњу, а холу Клуба РТБ-а приређена је изложба фотографија из фото документације „Колектива“ са градилишта највећег еколошког пројекта на Балкану.
Свечаност у Клубу РТБ-а у Брестовачкој Бањи почела је химном Србије коју је отпевала оперска дива Сузана Шуваковић Савић, рођена у Мајданпеку. У присуству амбасадора Канаде Романа Вашчука, амбасадорке Индије Нариндер Чаухан, представника амбасаде Сједињених Америчких Држава, министарства спољних послова Србије, пословних партнера и пријатеља Басена и представника друштвено-политичког живота – генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски пренео је поздраве и честитку председника Владе Србије Александра Вучића који је запосленима у Басену поручио да бољим радом и повећањем дохотка утичу на отварање нових радних места и допринесу да РТБ и Србија иду напред.
Хвала свима који су дошли да поделимо радост због тога што се највећи еколошки пројекат на Балкану приводи крају. Ово је једина топионица у свету која се у овом тренутку гради. Ускоро ће почети изградња и топионица у Аустралији и Индонезији, али ова у Бору прва ће бити завршена. Очекујем да већ следеће године топимо концентрат у њој и да имамо потпуно чист ваздух какав је био 1903. године када је рудник отворен – поздравио је високе званичнике и госте Благоје Спасковски.

Најбољи међу најбољима

Пре него што је најзаслужнијима уручио традиционалне рударске награде „Инжењер Шистек“, генерални директор Басена је истакао: – Најбољи међу најбољима ове године добијају награду Инжењер Шистек“, а има их много који су је заслужили захваљујући свом залагању и раду.
Добитници овогодишњег највећег рударског признања су: Весна Павлов – помоћник директора РББ-а за флотације, Милорад Несторовић – управник Енергане, Милан Делић – управник Површинског копа „Велики Кривељ, и Бранислав Томић – директор Рудника бакра Мајданпек.
Захваљујући се у име награђених, Бранислав Томић је рекао: – Велика је част и обавеза добити награду „Инжењер Шистек“, али то није лако остварити ако око себе немате добар тим. Зато се захваљујем мојим сарадницима у РБМ-у без чијег рада не бисмо остварили овако добре резултате и у РБМ-у и у Басену Бор.

„Шистековци“

Помоћник директора РББ-а за флотације Весна Павлов, дипломирани инжењер рударства, награду је добила за „успешно и одговорно учешће у реконструкцији флотације „Велики Кривељ“, као и у припремама за изградњу новог постројења за флотирање шљаке из нове топионице у флотацији „Бор“, изражен смисао за тимски рад и несебично преношење знања и искуства млађиом колегама“: – Награда ме стимулише да боље радим јер оно што сам до сада радила није остало незапажено. Флотација ће бити потпуно спремна када почне да ради нова топионица.
Управник Енергане Милорад Несторовић, дипломирани инжењер машинства, награду је добио за „организационе и моралне особине које су, заједно са личним знањем и дугогодишњом применом у решавању практичних проблема, створиле ауторитет код непосредних извршилаца и надређених и за изградњу и пуштање у рад капиталних објеката у топионици“: – Награда није сама себи циљ, већ признање за дугогодишњи тимски рад. То је признање тиму на чијем сам челу дуго година.
Управник Површинског копа „Велики Кривељ“ Милан Делић, дипломирани инжењер рударства, награду је добио за „стручно и савесно обављање радних задатака и значајан допринос пословању и заштити интереса РББ-а и РТБ-а као пословног система с обзиром на то да је у његовим рукама коп који „носи“ производњу целог Басена и са којег се очекује највише бакра“: – Нисам размишљао о награди него о производњи. Награда је још већа обавеза јер смо први у ланцу и за нову топионицу, чија се изградња приводи крају, треба да обезбедимо довољно концентрата бакра за прераду.
Директор Рудника бакра Мајданпек Бранислав Томић, дипломирани инжењер рударства, награду је добио за „допринос у реализацији планираних развојних и инвестиционих послова РБМ-а (покретање Транспортног система 1, измештање магистралног пута, активирање неискоришћених флотацијских капацитета, обезбеђење нове флотацијске опреме) не дозвољавајући да се забораве планиране обавезе у производњи, стање рударских саобраћајница, исправност опреме и економика пословања“: – Ово је престижна награда и свако у РТБ-у жели да је добије. Рудник бакра Мајданпек иде узлазном линијом, а добру будућност има и Басен Бор.

Честитке Басену

Поводом Дана рудара Србије и Дана РТБ-а Бор генералном директору Благоју Спасковском и запосленима у Басену честитке су упутили: председник Владе Србије Александар Вучић, министри у Влади Зорана Михајловић и Небојша Стефановић, главни менаџер СНЦ Лавалина Етјен Кабана, генерални директор „Трајала“ Милош Ненезић, начелник ВМА бригадни генерал Маријан Новаковић, бизнисмен Милан Поповић, „Авала Ресоурцес“, Србијагас, Конзулат Србије у Пољској, председник Привременог органа општине Мајданпек Дејан Вагнер, председник Општине Бор Живорад Петровић, заменик председника Саша Вукадиновић, председник СО Бор Душан Марковић и други.
Прослава Дана рудара Србије и Дана РТБ-а Бор завршена је концертом групе „Партибрејкерси“ у амфитеатру Дома културе у Бору и традиционалним спектакуларним ватрометом.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…