Почетак Култура У РТБ-у Бор снимљене завршне сцене индијског блокбастера „Вивегам“

У РТБ-у Бор снимљене завршне сцене индијског блокбастера „Вивегам“

5 друго читање
0
0
1,887

Последња клапа филма „пала“ у новој топионици

 

У Бору и околини филм „Вивегам“ сниман је у мају, када је стотинак филмских радника из Индије, Србије и Бугарске радило осам дана на сценама у Злотској пећини, и сада, крајем јуна, када се њих 70-ак на пет дана вратило у Бор да заврши снимање. – У оба случаја „филмаџије“ су биле смештене у РТБ-овом хотелу „Језеро“ на Борском језеру, где су се и хранили и због те чињенице, која је хотелу донела приход од око три милиона динара, РТБ им је бесплатно уступио жељене локације за снимање у кругу компаније. – Две сцене опаке туче главног јунака са обезбеђењем, снимљене у собама „са пуно прекидача и дугмића“, имала је прилику да одгледа друга смена топионичара. – Снимање у Бору је било право задовољство. Људи су срдачни и позитивни, а уз то и веома професионални. Одушевљен сам – рекао је глумац Аџит Кумар по завршетку снимања
БОР
. – У смирај претпоследњег дана јуна продукција индијског филмског спектакла „Вивегам“ („Интелигенција“) преселила је бројну екипу „филмаџија“ са Борског језера и Злотске пећине – у РТБ Бор! Последње клапе блокбастера „пале“ су у контролној соби старе топионице, у популарном „хјусотну“, а пар сцена снимљено је и у МЦЦ соби нове топионице.
У Бору и околини филм „Вивегам“ сниман је у два наврата. У мају је стотинак филмских радника из Индије, Србије и Бугарске радило осам дана на сценама у Злотској пећини, а крајем јуна се њих 70-ак на пет дана вратило у Бор да заврши снимање. У оба случаја смештени су били у РТБ-овом хотелу „Језеро“ на Борском језеру, где су се и хранили. Због те чињенице, која је хотелу донела приход од око три милиона динара, РТБ им је бесплатно уступио жељене локације за снимање у кругу компаније.
На филмским сетовима у топионици бакра сви су се, и гости и домаћини, лепо забавили. Јер, у питању је акциони филм о модерном Робину Худу, јунаку који кроз борбу са непријатељима прикупља средства за одржавање сиротишта. Две сцене опаке туче главног јунака са обезбеђењем, снимљене у собама „са пуно прекидача и дугмића“, имала је прилику да одгледа друга смена топионичара.

Бор као филмска мека

Бор у последње време постаје права филмска мека. Бројне продукције, и домаће и стране, у потрази за повољним локацијама за снимање филмова и спотова, све чешће долазе у град бакра. Само у последњих месец дана, дозволу за снимање тражиле су од РТБ-а Бор три филмске и једна музичка продукција. Поред индијске, која је реализовала свој пројекат, дозволу за снимање у кругу РТБ-а тражиле су и две домаће продукције за филмове које припремају Срдан Голубовић и Немања Ћеранић.
Филм је снимио највећи произвођач филмова у Индији – Толивуд, захваљујући којем ова многољудна земља има завидну филмску репутацију. Реч је о продукцији из јужног дела Индије која је по буџету и публици много већа од, нама познатог, Боливуда. Главног јунака тумачи звезда индијске кинематографије Аџит Кумар, па продукција тврди да је филм „осуђен“ на успех. У прилог томе говори податак да се већ зна да ће његово премијерно приказивање, заказано за 10. август, погледати 12 милиона људи!
Снимање у Бору је било право задовољство. Људи су срдачни и позитивни, а уз то и веома професионални. Захвалан сам на томе и искрено се надам да ћу још који пут имати прилику да радим у Србији. Народ јако сличан мом, весео и пун љубави. Одушевљен сам – рекао је глумац Аџит Кумар по завршетку снимања.
Пријатан и непосредан, а не надмен и недоступан „обичним“ људима, као већина великих филмских звезда, овај индијски глумац планетарне популарности након сета је стрпљиво позирао и фотографисао се са свима који су желели да имају успомену на сусрет са њим. Уписао се и у „рапортну свеску“ нове топионице, одмах испод дневног извештаја о количини претопљеног бакра.
Филм „Вивегам“ сниман је 80-ак дана на више локација у Србији: у Бору, Злотској пећини, Старој планини и у Београду. Неки делови снимљени су у Бугарској и Словенији, али је око 70 одсто материјала урађено у нашој земљи. Саша Радуловић из београдске „Клокворк продукције“, која је и довела индијске филмске раднике у Србију, каже да су Индијци одлучили да филм снимају код нас због одличних услова. – Толивуд је за овај пројекат само у Србији добио субвенције у виду повраћаја 20 одсто пореза на уложена средства. А, уложили су више од два милиона евра. Такву повољност нису им пружили ни Словенци, који су папрено скупи, али ни Бугари – рекао је Радуловић.
Новцем који су оставили у Србији, Индијци су платили храну и смештај за близу 200 филмских радника, дане снимања, локацијске трошкове и разне дозволе. На снимању је било ангажовано и преко 50 људи из Србије.
Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Култура

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …