Почетак Актуелно Мајданпек У Руднику бакра Мајданпек из месеца у месец производња све боља

У Руднику бакра Мајданпек из месеца у месец производња све боља

6 друго читање
1
0
903

Нови рекорд у октобру

 

Велике тешкоће са расположивошћу помоћне и транспортне механизације успоравају одређене активности, али нису омеле мајданпечке рударе да забележе највећу месечну производњу у последњих 15-ак година
У Руднику бакра Мајданпек из месеца у месец производња све бољаРБМ
. – Настављајући серију рекордних производних резултата последњих месеци, запослени у Руднику бакра Мајданпек у октобру су још једном подигли лествицу највише производње у последњих 15-ак година. Остварили су учинак од око 1.400 тона бакра у концентрату, са одговарајућим количинама сребра и злата за само 24 дана овог месеца и најавили нови рекорд – већу производњу од септембарске када је произведено безмало 1.600 тона бакра у концентрату. Притом, бележи се високо искоришћење, посебно на бакру, тражени квалитет концентрата и чињеница да се, упоредо са таквом производњом, завршавају бројни други послови од значаја за континуитет добрих резултата, али и даљи рад рудника.
У Руднику бакра Мајданпек из месеца у месец производња све бољаУ октобру је план на руди остварен са 97 одсто, садржај бакра у руди са 125,7 процената и количина бакра у руди са 122 одсто – каже Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство. Додаје да се чини све да се повољна кретања наставе: – Императив у овом тренутку је раскривка. Планирани радови на Транспортном систему – Фаза 1 пролонгирају се због немогућности обезбеђења дизалице из РББ-а која је тамо ангажована. То, заједно са малом распложивошћу помоћне и танспортне опреме, смањује услове за већу динамику раскривања на Андезитском прсту иако је она у приоритету. Охрабрују, међутим, финансијски потези за подизање два булдозера, грејдера и камиона, као и узимање у најам још једног булдозера величине „Коматсу Д 155 АX-6“ за стварање услова за рад одлагача и одржавање путева. Тако обезбеђујемо већи учинак и расположивост камиона док не пристигну потребни делови за нашу опрему, а повећањем учинка на јаловини континуитет добрих резултата на руди са Андезитског прста.

Како би се створили услови за даљи рад, планиране количине раскривке на захвату Андезитски прст морају бити уклоњене до краја ове године, а од почетка наредне интезивирали радови на раскривању Истока 1 – радилишта са којег би, по завршетку експлоатације на Андезитском прсту, требало да се обезбеђује руда. Осим тога, стављањем у функцију нове радионице и бензинске пумпе аутобуског превозника „Аррива“, преостала деоница корита реке Мали Пек треба да се измести у коначну контуру копа, а све активности мора да прати и одводњавање Јужног ревира.
Ове активности у свим деловима процеса рада морају се извести са што мањим трошковима и сопственим ангажовањем – наглашава Марковић, а потврђује и Бранислав Томић, први човек РБМ-а: У Руднику бакра Мајданпек из месеца у месец производња све бољаУчинили смо све да наставимо серију добрих резултата, али смо упоредо сопственим капацитетима успевали да обавимо и бројне друге, наизглед успутне послове, будући да никада није било више инфраструктурних, припремних и годинама одлаганих послова. Притом, такав рад захтева и више механизације коју немамо на располагању и због чега се део послова спорије реализује. Резултати су остварени захваљујући великом залагању, одговорности и појачаној радно-технолошкој дисциплини запослених који се максимално ангажују на својим радним местима.
Све то је карактерисало рад и запослених у погону флотације који су и у октобру успевали да прераде све испоручене количине руде са површинског копа, а упоредо се ангажовали у стварању услова за несметани рад и санацију свих слабих тачака на линији прераде. – Оспособљавање још једне примарне дробилице, ремонтни радови, припреме за преостале велике послове који се морају обавити како би прерада функционисала без слабих позиција – нису нас омели да се у пуној мери ангажујемо у производњи, односно у преради која је опет досегла рекорд на бакру и племенитим металима, а да су притом и искоришћења и квалитет концентрата, такође, на завидном нивоу – навела је Јелена Ђурић, управница Флотације РБМ-а.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…