Почетак Актуелно Мајданпек У Руднику бакра Мајданпек, на „Јужном ревиру“

У Руднику бакра Мајданпек, на „Јужном ревиру“

1 друго читање
0
0
1,311
У Руднику бакра Мајданпек, на „Јужном ревиру“

Одличан старт на „Истоку“

 

За месец дана рада уклоњено више од 700 хиљада тона јаловине. – Рад отежавају магла, а по киши и лимонит. – На новом радилишту нови багер већ показује своје могућности

У Руднику бакра Мајданпек, на „Јужном ревиру“РБМ. – На радилишту „Исток“, којим се практично отвара „Јужни ревир“ у Руднику бакра Мајданпек, за месец дана рада уклоњено је више од 700 хиљада тона јаловине. При- том, првих 200 хиљада „скинуто“ је кроз пробни рад новог хидрауличног багера „ПЦ 4000“ који на „Истоку“ већ показује део својих могућности потврђујући да ће бити најважнија карика у стварању услова да са тог радилишта што пре крене „бакарна река“.

У Руднику бакра Мајданпек, на „Јужном ревиру“Завршили смо 515. етажу и радимо на отварању етаже 500. Радови напредују изузетно добро, производња је задовољавајућа, чак и већа од планиране, што охрабрује и даје нам право да се надамо да ће овај захват бити урађен можда и пре рока – каже Бранислав Томић, управник копа „Јужни ревир“, и додаје да су проблем тешки услови на самом путу јер је реч о делу јаловишта.У Руднику бакра Мајданпек, на „Јужном ревиру“Што се механизације тиче, нов багер и четири нова „белаза“ раде пуном паром, а познати проблем недостатка помоћне механизације решава се великим ангажовањем радника.

У Руднику бакра Мајданпек, на „Јужном ревиру“Да није нове опреме, тешко да би са старим багером и возилима могли добро да радимо и остварујемо планове. Јер, услови су тешки, радилиште је релативно ново, а почетак, као и сваки, захтеван – каже Милан Докић, возач тешких возила са тридесетседмогодишњим стажом, истичући да је од помоћи искуство, с обзиром на компликовану конфигурацију терена и јаке магле. – Киша додатно отежава рад на оваквој лимонитној подлози, па смо били принуђени да насипавањем створимо услове за рад.

У Руднику бакра Мајданпек, на „Јужном ревиру“Кишно време нам не иде наруку због терена. Јер, на мекој подлози тешке машине упадају – каже млади Никола Извонар, помоћник багеристе, и додаје да уз помоћ искусних мајстора рад није напоран, али је максимална концентрација обавезна.

Одговорност, опрезност и концентрација су најбитније – потврђује и његов колега Дејан Младеновић објашњавајући да су услови за рад у самој кабини идеални, али да су услови радилишта захтевни због места где се ради, високих берми, кише, блата, магле и меког терена. – Ипак, све иде по плану и сви су задовољни.

Пут до руде је, међутим, дуг и тога су сви свесни. Јер, баш са „Јужног ревира“, којем је „Исток“ почетак, очекује се одговарајућа производња наредних година.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…