Почетак Корпоративна одговорност У Руднику бакра Мајданпек настоје да смање буку коју тешка возила стварају у граду

У Руднику бакра Мајданпек настоје да смање буку коју тешка возила стварају у граду

7 друго читање
0
0
1,105

Звучна баријера на ивици површинског копа

 

– Баријера је дужине 15 и висине пет метара, у њу је уграђено седам кубних метара бетона, 85 кг арматуре, 1300 кг металних профила и 75 квадрата челичног пластифицираног трапезног лима
РБМ
.- Планским ширењем површинског копа Рудника бакра Мајданпек, интензивирањем радова и проширењем ископа на Јужном ревиру, померена је, уствари, сасвим приближена граница откопа према граду. Најближи стамбени објекти нашли су се веома близу Површинском копу, а станари тих зграда изложени су повећаној буци која настаје кретањем тешких возила, на невеликој удаљености. Како би се грађани заштитили од буке, а и по налогу Министарства пољопривреде и заштите животне средине приступило се реализацији спровођењу акустичних мера заштите од буке.
Приликом извођења радова у оквиру друге фазе развоја Рудника бакра Мајданпек на радилишту „Исток“ траса транспортних путева изведена је непосредно уз градске стамбене јединице код рампе број 4, у улици Рударска 6“, – потврђује Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство: – Учесталост проласка тешких возила условила је стварање буке због приближавања радилишта градској средини, па смо неопходне мере већ предузели са циљем да буку на тој локацији доведемо на меродавни ниво и у оквире граничних вредности,“- рекао је Марковић објаснивши да ће након постављања звучне баријере бити обављено ново мерење.
Уважавајући потребу да се постави заштитна звучна баријера поред најближег стамбеног објекта како би се бука смањила, а са циљем да се уз минималне трошкове обезбеди најквалитетније решење и при том буде и најбрже, у РБМ-у су машинску радионицу ПУС-а ангажовали да изради и монтира баријеру.
Пројекат за извођење са статичким прорачуном урадио је одговорни пројектант. Према пројекту комплетну баријеру израдили су и уградили радници машинске радионице ПУС-а који су се са грађевинском службом РБМ-а побринули и за бетонске радове”, – каже Неђељко Чавић, управник ПУС-а: – Баријера је дужине 15 и висине пет метара, а у њу је уграђено седам кубних метара бетона, 85 кг арматуре, 1300 кг металних профила и 75 квадрата челичног пластифицираног трапезног лима”, – наводи Чавић.
Предрачунска вредност радова је 570 хиљада динара, а како је материјал коштао 280 хиљада, рачуница говори да је радом у сопственој, односно, режији радника ПУС-а, остварена уштеда од 290 хиљада динара. Притом, посао је завршен у краћем року него што би било да је ангажовано треће лице, а још једном потврђено да је брига о трошковима приоритет запослених у РБМ-у и да сопствени рад омогућава уштеде.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…