Почетак Актуелно Мајданпек У Руднику бакра Мајданпек невреме зауставило производњу

У Руднику бакра Мајданпек невреме зауставило производњу

4 друго читање
1
0
970

Сачували опрему и људе 

Бујичне воде преплавиле радилишта. – Опрема и људи благовремено евакуисани. – Испред Ватрогасног дома клизиште принудило мајданпечке ватрогасце на исељење
У Руднику бакра Мајданпек невреме зауставило производњуРБМ
. – Незапамћено невреме прекинуло је производњу у Руднику бакра Мајданпек првог дана августа. Падавине су за само 24 сата подигле ниво реке Пек колико мајске за три дана. Бујице са коповских страна слиле су се на радилишта, а најнижу етажу на Северном ревиру преплавиле су огромне количине воде. Међутим, захваљујући благовременој интервенцији, и људство и механизација евакуисани су на безбедно, па се сада санирају последице како би се производња што пре нормализовала. Осим тога, на простору испред Ватрогасног дома, у кругу РБМ-а , појавило се клизиште, па су мајданпечки ватрогасци остали без свог простора.

Ванредна ситуација у Мајданпеку

Због обилних падавина у општини Мајданпек 1. августа проглашена је ванредна ситуација. Највише је погођено подручје Доње реке, посебно Мосна и Орешковица, сам град Доњи Милановац, али и Тополница, Клокочевац и насеље Обљага Маре, чији су житељи остали и без струје. Због одрона и наноса На путу из правца Мајданпека према Доњем Милановцу и на Ђердапској магистрали код Голубиња има одрона и наноса. У Општинској управи уведено је двадесетчетворосатно дежурство, а ванредна ситуација биће на снази док год се не стабилизују временске прилике . Комисија за процену штете обишла је Мосну и Орешковицу.
Због обилних падавина у вода са старог мајданпечког водовода је замућена, па је један број потрошача пребачен на нови водовод. Проблема има и са сигналом мобилне телефоније, а услед удара грома у предајник на Старици, програми РТС 1 и 2 , Радио Београда и РТМ-а прате се само преко кабловске телевизије.
Код Ватрогасног дома вода је однела део пута. Тачније, Пек се излио и старо запуњено корито реке претворио у клизиште које се одражава и на производњу – каже Бранислав Томић, директор РБМ-а. – Ми се боримо са овом стихијом и тражимо могућности да ово санирамо будући да са Андезитског прста имамо довољне количине кречњака да запунимо овај простор и покушамо да воде из старог корита и старе канализације преусмеримо, а терен санирамо, јер је у питању важна деоница пута за Исток Јужног ревира.
Минула ноћ је била тешка не само за раднике треће смене у РБМ-у.
У Руднику бакра Мајданпек невреме зауставило производњуНа Северном ревиру је дошло до прилива огромне количине атмосферске воде која се слила на најнижу етажу. То је довело и до нестанка струје, па смо великим ангажовањем благовремено извукли машине са најнижих етажа на безбедна места – рекао је Горан Репеџић, главни пословођа производње на Површинском копу РБМ-а. – Сада оспособљавамо пумпе за одводњавање да у што краћем року испумпамо воду са Северног ревира и нормализујемо производњу.
Забринут је и Драгиша Анђелковић, управник Површинског копа РБМ: – Ми се још једном суочавамо са великим тешкоћама, али настојимо да што пре санирамо путеве, поставимо машине, наставимо одводњавање и припремимо се за даљу производњу. Она је тренутно у прекиду, планирамо да ускоро покренемо рад на јаловини, а у најскорије време и на руди.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…