Почетак Екологија У току санација косина брана 1 и 2 флотацијског јаловишта „Велики Кривељ“

У току санација косина брана 1 и 2 флотацијског јаловишта „Велики Кривељ“

4 друго читање
0
0
647

Без прашине у Оштрељу

Укупна површина косина бране 1, 2 и Оштрељске бране износи 50 хектара, озелењавање је у току и изводиће се парцијално и у фазама, а за неколико месеци биће у потпуности решен проблем прашине која се диже са кривељског јаловишта. – Санација овог еколошког проблема коштаће више од 200 милиона динара
SZC
. – Један од већих подухвата у озелењавању девастираних рударских површина Serbia Zijin Copper почела је овог пролећа на бранама флотацијског јаловишта „Велики Кривељ“. Према подацима Сектора заштите животне средине укупна површина косина бране 1, бране 2 и Оштрељске бране је око 50 хектара, па ће се послови озелењавања обављати парцијално и у фазама. Док се на брани 1 већ посипа слој здраве земље, на брани 2 почели су припремни радови. На овој локацији багер уређује косину бране, а насипа се и крупан материјал како би се направио пут којим ће се кретати механизација. Постављене су и прве прскалице за стабилизацију прашине које су у пробном раду, а у плану је да буду инсталиране дуж целе бране 2. У овај посао ушло се с намером да се спречи подизање песка са брана и разношење материјала ка селу Оштрељ, па су због тога представници овог села и радне групе за опстанак Оштреља данас били први позвани да виде шта се све и на којим локацијама ради.
Радови на озелењавању почињу првом фазом припреме терена, равнају се косине брана, затим се посипа слој здраве земље, а тек након тога сеје се семе траве. Пошто је у питању велика површина биће потребно скоро пола године да се послови рекултивације девастираног земљишта заврше. Радиће се парцијално, део по део, а примењиваће се различите агротехничке мере у третирању земљишта. Приоритет су бране 1 и 2, као и Оштрељска брана јаловишта, јер директно утичу на животу средину и здравље људи. Дугорочнији планови озелењавања обухватају и брану 3 – рекао је руководилац Сектора за заштиту животне средине Zhong Wenxi и додао да ће трошкови санирања овог еколошког проблема износити више 200 милиона динара.
Рекултивација деградираних површина, односно наношење плодног слоја земље и озелењавање спољних падина јаловишта које је најближе селу Оштрељ представља ефикасно решење проблема прашине на подручју кривељског јаловишта.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …