Почетак Актуелно Мајданпек Убрзано одводњавање Јужног ревира РБМ

Убрзано одводњавање Јужног ревира РБМ

2 друго читање
0
0
600

Прорадила и друга линија

 

Уместо 720, сада се испумпава 1.440 кубних метара на сат, односно уместо пола милиона, милион кубика месечно. – Олакшава се приступ нижим етажама Андезитског прста са којег се обезбеђује континуитет производње. – Радови изведени у сопственој режији
Убрзано одводњавање Јужног ревира Рудника бакра МајданпекРБМ. – Дуго припремано повећање одводњавања Јужног ревира, са циљем да се дође до нових рудних етажа на Андезитском прсту, а тако и континуитета производње руде док траје раскривање других рудних лежишта, у Руднику бакра Мајданпек почело је 22. августа. Тада је пуштена у рад друга линија одводњавања, чиме су капацитет и учинак, практично, дуплирани.
Убрзано одводњавање Јужног ревира Рудника бакра МајданпекУместо 720 кубних метара, колико је испумпавано једном линијом са две редно везане пумпе, сада имамо и другу линију и додатних 720 метара кубних на сат које испумпавамо са ЈР – каже Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство. – Тиме стварамо извеснију ситуацију за ослобађање лежишта и припрему радилишта за производњу у наредним месецима.
Убрзано одводњавање Јужног ревира Рудника бакра МајданпекНа терену је приметан рад још једне линије и чињенице да се 1.440 кубних метара испумпава на сат. Када је стартовала и друга линија, ниво воде у језеру био је на коти 215,02, а 29. августа 214,50. То говори да је за само неколико дана ниво воденог огледала површине 30 хектара“оборен“ за пола метра. Како је дно језеро у форми обрнуте купе са зарубљењима, наставак испумпавања ће све више смањивати површину.
Све што је урађено на линији (постављање пумпне станице и понтона, припрема елемената) рађено је у ПУС-у и у сопственој режији запослених у РБМ-у, односно екипе за одводњавање са Површинског копа којима су у помоћ прискочиле колеге са јаловишта – наглашава Марковић.
У постојећем систему одводњавања на Јужном ревиру биле су две редно везане пумпе од 315 киловата (капацитета 720 кубика на сат) које избацују воду на 135 метара, док другом ослонац представља пумпа од 500 киловата (капацитета 100 литара на 280 метара висине). Очекује се да, уместо 500 хиљада кубних метра колико је раније месечно испумпавано са Јужног ревира, убудуће буде избацивано милион кубика.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…