Почетак Наука и образовање Учесници Међународног конгреса флотера данас посетили кривељску флотацију

Учесници Међународног конгреса флотера данас посетили кривељску флотацију

11 друго читање
0
0
827

Модерно постројење на високом нивоу

 

Б. Спасковски: Захваљујући опреми Метсо Минералс-а, обновљена кривељска флотација данас ради са светским параметрима. – С. Милић: Нова опрема значи потпуну аутоматизацију процеса и одсуство субјективних грешака. Пре два месеца пустили смо у рад и анализаторе, тако да у сваком тренутку имамо и хемијске анализе продуката флотације, што у процесу много значи. – Ш. Нагy: Заиста сам импресиониран постројењем које је велико, модерно, урађено на високом професионалном нивоу

Учесници Међународног конгреса флотера данас посетили кривељску флотацијуФЛОТАЦИЈА „ВЕЛИКИ КРИВЕЉ“. – Учесници Међународног симпозијума флотера, који се 18. и 19. јуна одржава у хотелу „Језеро“ на Борском језеру, данас су посетили реконструисани погон Флотације „Велики Кривељ“. Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, изразио је велико задовољство што може да поздрави „свет у малом“ – близу 300 стручњака у области припреме минералних сировина из Турске, Грчке, Русије, Немачке, Мађарске, Финске, Бугарске, Румуније, Албаније, Аустралије, САД-а, Велике Британије и свих бивших република СФРЈ. У пријатном, уређеном простору испред великог постројења уследила је прича о историјату комбината бакра и града Бора, а онда и о руднику „Велики Кривељ“ који је почео да ради 1981. године.

Након почетних оцена да је сумњива инвестиција, уходали смо процес са тадашњом технологијом и „Велики Кривељ“ је постао носилац производње у РТБ-у, а и данас је тако. Екипа, са мном на челу, 1983. године почела је да сарађује са Метсо Минералс-ом и тада су уграђене њихове машине мањег капацитета. Стартовало се са пројектованих осам милиона тона руде и искоришћењима која су достизала највише 70 процената. Онда смо кренули у повећање производње и дошли до капацитета од 10,6 милиона тона руде, а искоришћење „подигли“ на 80-85 одсто. Захваљујући Метсо Минералс-у и њиховим ХП дробилицама, „спустили “ смо крупноћу, а капацитет млинова је повећан за 25 одсто. Обновљена кривељска флотација данас ради са светским параметрима – нагласио је Спасковски.
Аутоматизован процес

– Реконструкција кривељске флотације је почела 2011. године уградњом прве ХП дробилице. У наредном периоду настављена је уградњом још две, чиме су премошћени проблеми на дробљењу које од тада ради стабилно. Потом су инсталиране машине за основно флотирање (запремине 100 кубних метара) на све три секције, као и машине за пречишћавање (40 кубика). Нова опрема значи потпуну аутоматизацију процеса и одсуство субјективних грешака. Пре два месеца пустили смо у рад и анализаторе, тако да у сваком тренутку имамо и хемијске анализе продуката флотације, што у процесу много значи – истакао је Саша Милић, управик Флотације „Велики Кривељ“.
Посебну захвалност челник комбината бакра је упутио Влади Републике Србије, нарочито премијеру Александру Вучићу за помоћ у ревитализацији борског рударства, као и Небојши Виденовићу, директору РББ-а, Видоју Адамовићу, помоћнику директору РББ-а за површинску експлоатацију, и Бобану Тодоровићу, директору ТИР-а, за све што су учинили за компанију и свој град.
Проф. др Виве Онал, председник Балканске академије за минералне технологије, уручио је признање челнику Басена за допринос организацији Конгреса. И Сашо Китаноски, директор Метсо Минералс-а за централну и источну Европу, захвалио се Спасковском, РТБ-у и целом тиму које, како је рекао, више не сматра партнерима него пријатељима. – Нисам прва генерација људи из Метсо Минералс-а која сарађује са РТБ-ом, јер сарадња траје већ 86 година.
Нада Чавић из Организационог одбора Међународног конгреса флотера рекла је да је циљ Конгреса испуњен. – Данас су се на истом месту нашли научни радници, истраживачи који преносе нова научна сазнања у праксу, произвођачи опреме, пројектанти. Ово је најбољи начин како да се састајемо и убудуће. Надам се да је ово била добра прилика да се направе и неки пословни аранжмани.
Учесници Конгреса, међу њима и Шандор Нагy из Мађарске, нису крили одушевљење оним што су видели. – Заиста сам импресиониран постројењем које је велико, модерно, урађено на високом професионалном нивоу.
Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…