Почетак Актуелно УППР решава и проблем инвалида рада РТБ-а Бор

УППР решава и проблем инвалида рада РТБ-а Бор

7 друго читање
2
0
969

 По основу права из пензијско-инвалидског осигурања РТБ Бор не дугује својим радницима, а инвалидима рада друге и треће категорије у потпуности је регулисао и све пореске и друге обавезе по основу накнаде зараде коју Републички фонд пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) не признаје као њихову основицу за пуну и коначну пензију. Због тога пензионери који су отишли у пензију као инвалиди рада друге и треће категорије још увек имају привремена решења и умањене пензије.
Овај проблем ће коначно бити решен кроз мере предвиђене за регулисање укупних обавеза садржаних у Унапред припремљеном плану реорганизације (УППР) за предузећа у саставу РТБ Бор Групе. Тиме ће и захтеви бивших и садашњих радника, инвалида рада друге и треће категорије Рударско-топионичарског басена Бор, који имају привремена решења за пензију – ускоро бити решени.
Овај проблем, о коме смо на заједничким састанцима у РТБ-у у више наврата говорили, до сада није могао да буде решен, и поред укључивања централе ПИО и Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику, јер нема законских могућности за то осим регулисања свих пореских обавеза из протеклог периода и то за све запослене у Басену.
УППР је сачињен са пресечним датумом 31. децембар 2014. године и у законском року (31. март 2015.) достављен Привредном суду у Зајечару, надлежним републичким комисијама и Агенцији за приватизацију на даље поступање.
Алтернатива УППР-у је банкрот РТБ-а Бор, а то, верујемо, нико здраворазуман у овом граду, па ни у целој Србији – не жели. Не жели зато што од тога нико неће имати користи! У овом тренутку свој интерес у свему видела је само група адвоката која је, свесно или не, увучена у политику и цела ствар добила је сасвим другу конотацију и димензију. Политичари су то искористили не би ли убрали који политички поен, а адвокати се надају (додуше све мање, јер се главни нису ни појавили у Бору) да ће преко вас узети неки динар. Узети га од вас!
У целој ујдурми, нажалост, учествује и пар радника РТБ-а Бор (који примају пристојне плате у фирми коју блате) и који су, у време када је настао проблем који имате, били високо позиционирани у менаџменту компаније. На вашој муци желе сада славу, а тада када је требало, нисте им били ни на крај памети. Накнадна њихова „памет“, верујемо, знате чиме је мотивисана. Више нису помоћници директора и руководиоци, а радо би то били опет. Неће бити! Као што се неће десити ни банкрот РТБ-а Бор!
Зам. ген. дир. РТБ-а Бор за економска питања
Мирјана Антић
Директор РТБ-а Бор за правне, кадровске и опште послове
Зоран Илић

Још повезаних текстова
В admin
Више текстова Актуелно

2 Коментари

 1. Branislav Mihajlović

  4. маја 2015. у 12:55

  Poštovana G-đice Antić i G-dine Iliću,
  Iz gornjeg teksta vidim da ste malo uznemireni. Ili glumite uznemirenost po nalogu Vašeg pretpostavljenog? Pa da Vam kažem, sasvim iskreno, i treba da budete uznemireni. Šest godina učestvujete u uništavanju RTB Bor i novca poreskih obveznika Srbije. Napravili ste najveću promašenu investiciju u novijoj istoriji Srbije, po ćemu ćete biti upamćeni, zajedno sa svojim poslodavcem. Plašite narod bankrotom, uz napomenu da on nikome neće biti od koristi. Pa Vi ste doveli do njega, Vi ste proćerdali 400 miliona eura u razvoj rudarstva koje se nije razvilo i u novu totalno nekonkurentnu topionicu koja je tri puta skuplja od svetske cene metalurške prerade. Time ste Vi potpuno dotukli Kompaniju i doveli na korak pred propast, a ne mi koji ukazujemo na to. I sada Vam smetaju stručnjaci, eksperti koji govore istinu. E pa nas ne možete uplašiti. Usput, G-đice Antić, po kom osnovu se potpisujete sa: „Зам. ген. дир. РТБ-а Бор за економска питања“, kad ste Vi u penziji? Znate li da Vi, kao i Vaš poslodavac, koji je takođe odavno trebao biti u penziji, time kršite zakone Republike Srbije? Ili je normalno da RTB Bor bude u rukama penzionera? Pa valjda u penziju odlaze oni koji više nisu sposobni da rade? I na kraju, UPPR je duboko prevaran dokumenat, a Vi ste saučesnici u njegovoj izradi. Uhvaćeni ste na delu. Ni odlazak u penziju Vas neće spasiti. No pasaran!

 2. Dr Iggyy

  4. маја 2015. у 20:07

  Комбинат РТБ Бор је пао у незавидну ситуацију после 1990. године због санкција, немарност менаџмента, лоше приватизације дела погона, пад рударске, а затим и металуршке производње и односа према производњи, недомаћинско пословање, ненаменско трошење средстава и много тога. Погони за прераду бакра: Фабрика лак жица је прбатизована и заустављена, фабрика цеви је приватизована и ради добро фабрика ДП жице ради са смањеним капацитетом, ливница бакра и бакарних легура је пред затварањем. Да скратим, Производња у РТБ Бор се своди на производњу концентрата бакра до 200.000 тона годишње садржаја око 15% бакра, сребра, злата и сумпорне киселине и наравно производња катодног бакра око 30.000 тона годишње. Остала производња је заборављена. Ефикасност је веома ниска, искоришћење бакра од руде до катоде је 60-70%, високи трошкови производње, изнад 8000 долара по тони бакра (према проф. Schlesingeru u 2011. године, 3000 $/t бакра), капацитивно искоришћење металуршких агрегата 30%, потрошња електричне енергије од руде до катоде 14,0 МWh/t катодног бакра (у свету 5 МWh/t), а укупна потрошња све врсте енергије, сведене на еквивалентни угаљ, у РТБ Бор износи око 7,0 т еквивалентног угља по тони катодног бакра (у свету око 3,5 t е.у./t бакра). Места за ефикаснији рад, и те како, има.

Оставите одговор

Погледајте и

Реакција на неодговорно понашање активиста НВО

СРБИЈА ЗИЂИН КОПЕР. – На планини Старица, на којој компанија Србија Зиђин Копер у ци…