Почетак Актуелно Управни одбор РТБ-а заседао у Бору и одлучио:

Управни одбор РТБ-а заседао у Бору и одлучио:

9 друго читање
0
0
842

Финансирање нове топионице је приоритет

 

Управни одбор подржао предлог менаџмента да се сва средства из текућег пословања, која су планом била предвиђена за инвестиције у рударство, усмере ка пројекту „нова топионица“. – Дата и сагласност да РТБ, у складу са светском праксом, од референтних светских кућа тражи потврду сопствених рудних резерви
Управни одбор РТБ-а заседао у Бору и одлучио:РТБ
. – Пошто је Рударско-топионичарски басен Бор крајем јуна остао без председника Управног одбора компаније (дотадашњи први човек највишег органа управљања др Борис Драговић поднео је оставку на ту функцију из, како је навео, искључиво личних разлога), седницу у јулу, у складу са Пословником, заказао је и водио заменик председника УО Драган Маринковић.
Управни одбор РТБ-а заседао у Бору и одлучио:Желео сам да се настави редовно заседање и да нам оставка др Драговића не одвлачи пажњу и одуговлачи време за неке одлуке које су неминовне и важне у пословању Басена, а морају добити „зелено светло“ Управног одбора да би се спроводиле. У међувремену је било и оних које су донете ванседнично, попут донација које је РТБ Бор упутио у поплављена подручја Србије, па их је требало потврдити, а на дневни ред су, поред редовних месечних извештаја о пословању компаније и производњи, дошле и друге важне одлуке о којима је требало да се правовремено изјаснимо – говори за „Колектив“ Драган Маринковић.

Сарадња са управом „Бора“ била је одлична
Управни одбор РТБ-а заседао у Бору и одлучио:У писаном образложењу оставке на место председника Управног одбора РТБ-а Бор које је проследио свим члановима овог тела и менаџменту борске компаније др Борис Драговић је навео: „Нисам успевао да се адекватно посветим функцији, па сам се осетио одговорним да је препустим некоме ко ће у потпуности то моћи. Сарадња са управом РТБ-а Бор и Благојем Спасковским била је одлична и за време мог председавања, заједно са осталим члановима Управног одбора, урађено је много тога на побољшању пословне климе Басена. Урадили смо доста у смислу транспарентнијег пословања компаније, укључујући и адекватно функционисање самог органа управљања. Покренуте су све активности ради оспособљавања РТБ-а Бор за пословање у складу са Законом о јавним набавкама, а успостављена је и транспарентност у извештавању Управног одбора компаније, који сада дневно добија информације о оперативним и финансијским активностима у оквиру борског Басена“.
Управни одбор РТБ-а заседао у Бору и одлучио:Генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски рекао је да је сарадња са Драговићем била за чисту десетку, изузетна и веома конструктивна. – Била ми је велика част и задовољство сарађивати са њим и жао ми је што је донео одлуку да место председника Управног одбора РТБ-а Бор препусти неком другом. Жао ми је јер сматрам да је највиши орган управљања компаније, док је он председавао њиме, учинио толико корака напред за Басен Бор колико ни последња три сазива овог органа нису постигла заједно. Идеја о оспособљавању РТБ-а Бор за пословање у складу са Законом о јавним набавкама, коју је Драговић иницирао ради успешнијег тржишног позиционирања и конкурентности компаније, а самим тим и зарад боље пословне климе, нешто је по чему ће свакако остати у добром сећању и овом, а верујем и неком будућем менаџменту борског комбината бакра. Имали смо одличну сарадњу и у протеклој половини године учинили смо доста за боље пословање РТБ-а Бор. Недостајаће ми зато енергија, ентузијазам и елан са којим је прилазио сваком басенском проблему и настојао да га реши и брзо и ефикасно – казао је Спасковски.
Маринковић, иначе директор пројекта „нова топионица“, каже да је као заменик председника Управног одбора РТБ-а посебно задовољан чињеницом што је део Управног одбора пре седнице – која је овога пута одржана у Бору, а не у Београду – посетио градилишта нове топионице и фабрике сумпорне киселине и површински коп „Велики Кривељ“. – С обзиром на то да је представник београдског Грађевинског факултета, у име надзора над Пројектом, Управном одбору требало да поднесе извештај о реализацији радова, било је важно, а мислим и корисно, да чланови највишег органа управљања компанијом, они који нису из Бора, на лицу места виде „нову топионицу“ и тако лакше разумеју све оно што им „папири и бројке“ казују. Такође, да са видиковца кривељског копа сагледају његову праву величину. На тај начин боље су и поједностављеније разумели проблематику откупа земљишта због проширења овог и рудника „Церово“ која је касније разматрана на седници – додаје Маринковић.
Управни одбор РТБ-а је, по речима нашег саговорника, менаџменту компаније дао сагласност да, у складу са светском праксом, од референтних светских кућа тражи потврду сопствених рудних резерви. Управни одбор РТБ-а заседао у Бору и одлучио:Биће, дакле, покренуте активности у том смислу и то у сарадњи са банкама-даваоцима кредита и њиховим консултантским кућама које утврђују критеријуме за верификацију рудних резерви. Разговарано је и о концепту увођења интегрисаног информационог система у РТБ-у Бор, он је усвојен и дали смо сагласност да се активности по том питању наставе.
Заменик председника Управног одбора РТБ-а Бор каже да је на седници разматрана и проблематика у рударству и да је ово тело подржало предлог да се сва средства из текућег пословања, која су планом била предвиђена за инвестиције у рударство, усмере ка пројекту „нова топионица“.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …