Почетак Актуелно Управни одбор усвојио План пословања РТБ-а Бор у овој години

Управни одбор усвојио План пословања РТБ-а Бор у овој години

7 друго читање
1
0
904

„Бор“ може да утоли све већи регионални апетит за минералима

Вредност геолошки верификованих басенских лежишта процењена је на око 40 милијарди долара, а добит је, према подацима из оверених елабората, око 20 милијарди долара. Б. Спасковски: Борско и мајданпечко рударство могу да ојачају Србију, само је потребна политичка, правна и фискална стабилност која ће подстаћи инвестиције у овом сектору. – Ове године треба да се произведе 40.792 тоне катодног бакра, 1.341 килограм злата, 8.586 тона сребра и 108.000 тона сумпорне киселине, а да нето добит буде 18 милина долара. – У рударство, металургију и друштвено одговорно пословање биће уложено око 140 милиона долара
Управни одбор усвојио План пословања РТБ-а Бор у овој годиниБЕОГРАД
. – Неорганизована привреда Србије у минуле две деценије, а РТБ Бор је до пре четири године био њен део, политичка, правна и фискална нестабилност, али и глобална криза која је на површину избацила деценијске проблеме српске привреде и друштва, одавно креирају пословни амбијент у борској компанији и директно утичу на њега. Дуговања РТБ-а од 860 милиона евра настала до 2008. године еклатантан су пример дубоких структурних проблема на свим нивоима. „У РТБ-у се дотад „бунарило“, а не рударило!“, казао је генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски у уводном делу образложења Плана пословања компаније за ову годину, на седници Управног одбора одржаној шестог марта у Београду.
Управни одбор усвојио План пословања РТБ-а Бор у овој годиниРударско-топионичарски басен Бор је у претходне четири године у буџет Србије уплатио 120 милиона долара на име пореза и доприноса на лична примања, а са акцизама на гориво у вредности 33 милиона долара то укупно износи више од 150 милиона долара. Уредно су све време измириване обавезе за електричну енергију (за четири године плаћено је око 111 милиона долара за струју, а од те суме око 23 милиона долара издвојено је за доприносе на зараде запослених у ЕПС-у). Такође, добит из текућег пословања у претходне четири године била је 141 милион долара – рекао је Спасковски.
Подсетио је, притом, да је пословни опоравак компаније почео 2009. године и то првенствено стабилизацијом производње, враћањем радних навика код запослених, ревитализацијом старе и обезбеђењем нове опреме.
Управни одбор усвојио План пословања РТБ-а Бор у овој годиниПословни императив РТБ-а Бор за 2014. годину представља завршетак инвестиција у рударству, као и окончање реконструкције топионице и изградње фабрике сумпорне киселине са свим пратећим садржајима, завршетак модернизације флотација у Кривељу и Мајданпеку, даљи раст рударске производње и, посебно, контрола, смањење и оптимизација трошкова пословања како би се обезбедило дугорочно рентабилно пословање. Сировинска основа за тако нешто постоји јер ни после 110 година рударења на овим просторима није искоришћена ни половина ресурса борског и мајданпечког рударства. Оверене рудне резерве износе 1,35 милијарди тона руде и садрже око 5,1 милион тона бакра, 202 тоне злата и 1.477 тона сребра. Вредност геолошки верификованих лежишта процењена је на око 40 милијарди долара, а добит је, према подацима из оверених елабората, око 20 милијарди долара. Потврђени ресурси, са просечном годишњом експлоатацијом 26 милиона тона руде, гарантују производњу бакра у наредних 50 година – истакао је генерални директор РТБ-а.
Управни одбор усвојио План пословања РТБ-а Бор у овој годиниПланом пословања у овој години предвиђено је да укупне ископине буду 58.250.195 тона, са односом руде и раскривке 1:1,98, а да финална производња, заједно са прерадом и 900 хиљада тона топионичке шљаке, досегне 40.792 тоне катодног бакра, 1.341 килограм злата, 8.586 тона сребра и 108.000 тона сумпорне киселине. Све то треба да донесе ове године и добит компанији која је (у нето износу) процењена на непуних 18 милиона долара.
Управни одбор усвојио План пословања РТБ-а Бор у овој годиниМинерални ресурси и метали немају никакву вредност док се не ископају. Борско и мајданпечко рударство могу да ојачају Србију, само је потребна политичка, правна и фискална стабилност која ће подстаћи инвестиције у овом сектору. А, „Бор“ може да снабдева и да задовољи све већи регионални апетит за минералима, апсолутно сам сигуран у то – нагласио је Благоје Спасковски.
Управни одбор усвојио План пословања РТБ-а Бор у овој годиниСа три површинска копа ове године мора да се уклони 38,3 милиона тона раскривке, што је 14 одсто више него прошле године, а чак 5,7 пута више него 2008. Остварење оваквог плана је услов за континуитет рада свих рудника, повећање производње бакра и, посебно, за обезбеђење потребних количина квалитетног концентрата бакра из сопствених сировина за рад нове топионице.
-План пословања у овој години израђен је тако да се и из документа може видети одговорност свих актера задужених за његову реализацију, нарочито оних који морају обезбедити услове за остварење производње, технолошких параметара и, нарочито, за управљање трошковима јер оно може да донесе већу добит. Морам, зато, да нагласим да РТБ не може квалитетно да управља трошковима и ликвидношћу у ситуацији када је принуђен да плаћа старе пореске обавезе за које је посебним одлукама државе предвиђено да буду конвертоване у њено учешће у капиталу новог предузећа и то након спровођења финансијског реструктурирања и организационе трансформације. Такође, Басен веома тешко може да амортизује месечни удар промена цена електричне енергије који је настао увођењем слободног трговања струјом почетком ове године.
Управни одбор усвојио План пословања РТБ-а Бор у овој годиниПланиране инвестиције у овој години – додао је Спасковски – вредне су око 140 милиона долара. У рударству се оне односе на комплетирање опреме за копове, модернизацију и аутоматизацију флотација у Кривељу и Мајданпеку, опремање рудника „Церово“, санацију кривељског колектора и обавезе из Просторног плана посебне намене за Велики Кривељ и остала села у зони рудника. У металургији, то је завршетак пројекта „нова топионица“, што подразумева и изградњу свих пратећих објеката и погона (флотација шљаке, постројење за третман отпадних вода, енергана). Све ово финансираћемо из сопствених и екстерних извора, али је планирано и коришћење кредита који би био обезбеђен депозитом јаловине – казао је генерални директор РТБ-а.
Планом пословања у овој години, усвојеним на седници Управног одбора, предвиђен је, такође, завршетак организационе трансформације и реорганизације садашњег система РТБ Бор Група које, поред финансијског консолидовања, подразумевају и организационо-статусну промену, као и завршетак рестурктурирања за све правне субјекте у саставу РТБ-а. Планирано је и очување стандарда запослених, као и наставак активности за побољшање живота у општинама Бор и Мајданпек.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Један коментар

  1. SM

    14. марта 2014. у 08:28

    Dobro je što usvojismo taj plan poslovanja dok još nije bila pala cena bakra, sada bi to bilo mnogo teže. I dobro je što možemo da „depozitima jalovine“ garantujemo vraćanje kredita, to je odlična ideja. Svaka čast.

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …