Почетак Екологија Ускоро нови крак колектора Кривељског јаловишта

Ускоро нови крак колектора Кривељског јаловишта

1 друго читање
0
0
830

Трајно измештање Кривељске реке 

 

Радови треба да почну у мају ове и да буду завршени до септембра 2015. године. – Пројекат вреди више од десет милиона евра и финансира га Светска банка. – Нови крак колектора трајно решава измештање Кривељске реке без последица по животну средину
Трајно измештање Кривељске рекеБОР
. – Захваљујући средствима Светске банке, у мају или јуну треба да почне изградња новог крака колектора јаловишта флотације “Велики Кривељ” Рудника бакра Бор. Уговор о томе у Влади Републике Србије потписала је министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић са конзорцијумом румунских компанија “Хидроконструкција” и “Савела” који ће градити нови крак колектора Кривељског јаловишта. Реч је о реномираним компанијама већ укљученим у пројекте које финансира Светска банка и које су, између осталог, учествовале у изградњи брана хидроцентрала Ђердап један и два на Дунаву.
Трајно измештање Кривељске рекеПројекат изградње још једног крака колектора Кривељског јаловишта вредан је више од 10 милиона евра, а финансира га Светска банка, кредитном линијом под повољним условима. Реч је о изградњи рударског тунела дугачког 2400 метара. Предстоји ауторизација учесника односно радника, допремање рударске опреме из иностранства, припрема радилишта, обезбеђење енергената… Постоји и могућност да подизвођачи буду фирме из Србије, али одлуку о томе доноси конзорцијум румунских компанија. Радови, који би требало да почну у мају или јуну ове године, условљени су и временским приликама. Остаје и договор са локалном самоуправом и Институтом за рударство и металургију у Бору који је власник земљишта на којем ће се радити – истиче Александар Буђелан, координатор пројекта Светске банке.
Трајно измештање Кривељске рекеУ реализацији овог пројекта, осим процедуре Светске банке, мора се поштовати и Закон о рударству и геолошким истраживањима Републике Србије, а крајњи рок за изградњу новог крака колектора Кривељског јаловишта је септембар 2015. године.
Ови радови су неопходни ради сигурности Кривељског јаловишта јер је садашњи колектор почео да пуца на више места, па постоји опасност да јаловина из “Поља 2” неконтролисано оде у Борску реку и даље, што би била еколошка катастрофа – објашњава Александар Буђелан. – Нови крак колектора пролази кроз здраву стену, па се његовом изградњом трајно решава измештање Кривељске реке без последица по животну средину.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…