Почетак Актуелно Услови за бољу производњу у „Јами“ РТБ-а Бор

Услови за бољу производњу у „Јами“ РТБ-а Бор

1 друго читање
0
0
1,056

 Приоритети сервисни нископ и „Борска река“

 

Током 2013. године „Јама“ је дала 4.564 тоне бакра у руди (444.890 тона руде са средњим садржајем 1,047 одсто бакра у руди). – Предуслови за добру јамску производњу у 2014. години су два приоритета: израда сервисног нископа од 17. до 19. хоризонта (радови су почели и треба да буду завршени до 1. јула) и геомеханичка истраживања лежишта „Борска река“
Услови за бољу производњу у „Јами“ РТБ-а БорЈАМА
. – Судећи по резултатима за 22 дана јануара, рудари борске „Јаме“ оствариће производни план у првом месецу 2014. године, што значи да ће дати 46.820 тона руде са средњим садржајем 0,93 посто и укупно 427 тона бакра у руди. Упоредо са производњом последња два дана јануара планиран је ремонт (замена) балансних ужади скипова на систему извоза.
И прошла пословна година за рударе „Јаме“ била је успешна. У децембру је ископано 40.681 тона руде са средњим садржајем 1,155 одсто и дато на прераду 461,3 тоне бакра, што је мало више од плана. Током 2013. године „Јама“ је дала 4.564 тоне бакра у руди (444.890 тона руде са средњим садржајем 1,047 одсто бакра у руди).
Услови за бољу производњу у „Јами“ РТБ-а БорУ првом кварталу прошле године експлоатисали смо рудно тело „Т“, а после је производња настављена у рудним телима „Брезаник“, „Тилва рош“, „Т 1“ и „Т 2“. Мање од плана дали смо средином године због неисправности утоварне опреме и кашњења осигурања у рудним телима „Т 1“ и „Т 2“. У септембру смо добили нову опрему: телескопски виљушкар за осигурање кровине, а затим и нове утовариваче „вагнер 1030“ носивости десет тона и „вагнер 3,5“ за припремне радове. Истовремено, делимично је стабилизована бушаћа опрема (хидроулична бушаћа кола „бумер“). Све је то утицало да до краја године добро послујемо – истиче управник погона „Јама“ Владимир Фуфановић.
Услови за бољу производњу у „Јами“ РТБ-а БорПредуслови за добру јамску производњу у 2014. години су два приоритета: израда сервисног нископа од 17. до 19. хоризонта (радови су почели и треба да буду завршени до 1. јула) и геомеханичка истраживања лежишта „Борска река“.
Први наш приоритет (израда сервисног нископа од 17. до 19. хоризонта) омогућиће непрекидну производњу, а геомеханичка истраживања „Борске реке“ треба да омогуће услове за пројектовање тог лежишта и почетак његове експлоатације у 2015. години, што ће обезбедити стабилну јамску производњу наредних неколико година – каже Владимир Фуфановић.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…