Почетак Актуелно Успостављање побратимским односа између Бора и Лонгјанга

Успостављање побратимским односа између Бора и Лонгјанга

1 друго читање
0
0
324

Миликић: Чврсте пријатељске везе између два далека града

Иницијатива о братимљењу постоји још од 2019. године, али да су се сада стекли услови да се оствари повезивање у областима привреде, науке, технолошког развоја и културе, рекао је градоначелник Бора. – Српско-кинеско пријатељство ће након повезивања Бора и Лонгјанга бити још јаче, изјавио је Ђен Хонгкун

БОР. – У градској кући у Бору је 15. новембра потписано писмо о намерама за успостављање побратимским односа са Лонгјангом, градом из кинеске провинције Фуђен. Градоначелник Бора Александар Миликић и челни људи локалне самоуправе били су домаћини делегацији из Кине, док су церемонији потписивања споразума о економској и културолошкој сарадњи између два пријатељска града присуствовали и представници Зиђин Мајнинг Групе и обе борске подружнице. Градоначелник Александар Миликић је овом приликом изјавио да иницијатива о братимљењу постоји још од 2019. године, али да су се сада стекли услови да се оствари повезивање у областима привреде, науке, технолошког развоја и културе. Он је нагласио да је стварању нераскидивих пријатељских веза између два далека града допринела компанија Зиђин, која у Бору послује већ пет година.

Потписивањем писма о намерама за успостављање побратимских односа између Бора и кинеског града Лонгјанг настављамо добру сарадњу са НР Кином. Бор данас има пријатеље и на истоку и западу, у целом свету. Заједнички интерес грађана Бора је суживот свих нација које овде живе, а негујући дух мултинационалне и мултикултуралне заједнице поштујемо једни друге. Различитост је наша предност да напредујемо као друштво. Споразумом о сарадњи са кинеским градом из провинције Фуђен добијамо прилику да учимо једни од других и бринемо о заједничком економском просперитету. Успешно пословање кинеске компаније Зиђин резултирало је привредним развојем наше земље и порастом БДП. Доказ за то је раст буџета у Бору, који је пре њиховог доласка 2018. године износио 2,7 милијарди динара. Овогодишњи бужет је 7,8 милијарди динара, што нас обавезује да реализујемо велике инфраструктурне пројекте и развијамо Бор. Наш град је добио статус привредног гиганта у Србији, јер у њему послује друштвено одговорна кинеска корпорација, која је подигла животни стандард Борана и решила историјски наслеђене еколошке проблеме – рекао је Миликић.

Заменик градоначелника Лонгјанга Ђен Хонгкун захвалио се за гостопримство и поделио утиске прве посете рударском граду.

Драго ми је што се срећемо у вашем лепом граду и захваљујем се на најлепшим речима о српско-кинеском челичном пријатељству, које ће након повезивања Бора и Лонгјанда бити још јаче. Сардњу ћемо у будућности развијати у области индуструје, инфраструктуре, науке и технолошког развоја, али и културолошке размене. У Кини постоји изрека да је срећа када вам пријатељи долазе у кућу, тако да очекујемо да нам ускоро узвратите посету – рекао је Ђен Хонгкун.

Након свечаног пријема у градској управи и церемоније потписивања делегација из Фуђена посетила је рудник “Велики Кривељ”.

Још повезаних текстова
В Д.Лилић Петровић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Србија Зиђин Копер развија корпоративну културу и подстиче стални раст запослених

Пословно окружење које пружа једнаке шансе свима СЗК. – Србија Зиђин Копер запошљава…