Почетак Култура Увек нове поетике

Увек нове поетике

2 друго читање
0
0
1,726
Отворена изложба радова учесника овогодишње Уметничке колоније „Бакар”

Поставку чине дела шест познатих вајара: Давора Дукића, Владана Мартиновића, Тамаре Ракић, Данијеле Анђелковић, Веселина Пејчића и Славка Живановића, као и покојног борског уметника Братислава Петровића. – И. Рајачић Барандовски: „Свака поставка је интересантна сама за себе – други аутори дају део неких својих светова и поимања тродимензионалне скулптуре ливене у бронзи”. – Изборили смо место на културној мапи Србије, што је огромно признање а, такође, и неизмерно задовољство да у Бору настају дела која су вредна за нашу државу – казала С. Ђурђекановић Мирић.
Поводом шестог августа – Дана рудара Србије, наредног дана у галерији „Бакар” у Бору, отворена је изложба радова учесника овогодишњег, 28. сазива Уметничке колоније „Бакар”. Посетиоци су на постаментима могли да виде бронзане скулптуре шест познатих вајарских имена Србије: Давора Дукића (Београд), Владана Мартиновића (Аранђеловац), Тамаре Ракић (Београд), Данијеле Анђелковић (Београд), Веселина Пејчића (Мајданпек) и Славка Живановића (Нови Сад).

Отворена изложба радова учесника овогодишње Уметничке колоније „Бакар”
Отворена изложба радова учесника овогодишње Уметничке колоније „Бакар”
Поставку изложбе чини и дело Братислава Петровића, у знак сећања на овог преминулог истакнутог борског уметника и дугогодишњег руководиоца Колоније. Новина 28. сазива је видео-материјал уметнице визуелних медија Ане Стефановић која је вајаре интервјуисала, пратила у стопу и трајно забележила атмосферу током Колоније.
-Размишљам о овој колонији која је имала сјајне дане, узлете, максимуме, велике амбиције, као и многе кризе. Али, никада није престајала да ради. Свака поставка је интересантна сама за себе – увек нове поетике, други аутори (има и млађих и средовечних и старијих) дају део неких својих светова и поимања тродимензионалне скулптуре ливене у овом материјалу – казала је историчар уметности и ликовни критичар Ивона Рајачић Барандовски, председница Уметничког савета Колоније „Бакар”, која је отварила изложбу.
Говорећи о значају и угледу који ужива ова манифестација, Слађана Ђурђекановић Мирић, директорица Музеја рударства и металургије, између осталог је истакла: – Откако нас је Министарство културе 1992. године уврстило у ред значајних колонија, током две деценије изборили смо место на културној мапи Србије. То је огромно признање а, такође, и неизмерно задовољство да у Бору настају дела која су вредна за нашу државу.
Борани ће поставку моћи да погледају у наредних месец дана, а затим ће она, по традицији, обићи и друге градове у Републици. Покровитељи Колоније су Министарство културе, Рударско-топионичарски басен Бор, Топионица и рафинација бакра и општина Бор.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Култура

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…