Почетак Актуелно Увођење интегрисаних система менаџмента

Увођење интегрисаних система менаџмента

8 друго читање
0
0
694

Стандарди гарантују очекивани квалитет

 

Одржана обука топ-менаџмента ТИР-а, РББ-а и РБМ-а. – С. Буђелан: Уговором је дефинисан рок од 15 месеци да уведемо интегрисани систем у РТБ и надамо се да ће се „поклопити“ са стартом нове топионице. – ТИР је у скоро 90 одсто своје организације успоставио и сертификовао само стандарде ИСО 9001, а уговором о изградњи нове топионице предвиђено је да има и ИСО 14001 и ИСО 18001

Увођење интегрисаних система менаџмента у басенска предузећаРТБ. – Обука топ-менаџмента басенских предузећа (ТИР-а, РББ-а, РБМ-а), којом су били обухваћени директори, њихови заменици и помоћници, као и управници погона, представља почетни корак увођења интегрисаних система менаџмента у РТБ-у. Како нам је објаснио Славиша Буђелан, координатор овог важног посла на нивоу комбината бакра, Басен је половином августа покренуо активности везане за увођење интегрисаних система потписивањем уговора са Институтом за рударство и металургију из Бора који је у прописаном поступку одабран за консултанта. Главни квалитет и референца која је „препоручила“ Институт као најбољег понуђача јесте чињеница да је увео интегрисани систем менаџмента у ЈП „Рудници Ресавица“ (девет рудника у Србији).
Увођење интегрисаних система менаџмента у басенска предузећаУговором је дефинисан рок од 15 месеци да уведемо интегрисани систем у РТБ. Усвојили смо план активности за овај процес и прва од њих је обука топ-менаџмента. Након тога „снимићемо“ стање, а уследиће и обука према нижим нивоима руковођења у предузећима. Активности ћемо убрзати зато што је за увођење система у овако великој фирми реално потребно много више времена. Надамо се да ће се овај рок „поклопити“ са стартом нове топионице – наглашава Буђелан.
Предавач Миладин Ђурић, водећи консултант у овом пројекту („Пројектовање и успостављање интегрисаних система менажмента сагласно стандардима ИСО 9001, ИСО 14001 и ОXА ИСО 18001“), најпре је истакао да то није законска обавеза. Међутим, ови међународни стандарди су тако конципирани да је немогуће озбиљно пословати у свету а не увести стандарде, пошто се иде у „повезивање“.
Увођење интегрисаних система менаџмента у басенска предузећаВаш купац, онај који набавља сировине или производе од вас, на тај начин жели да се осигура да ће их увек добијати истог квалитета. А често се то захтева и у тендерима. Да бисте били јака карика у том ланцу и ви то исто тражите од својих добављача. Онда бирате најпоузданије, јер ови стандарди потврђују и гарантују тај очекивани квалитет зато што се и куће које сертификују системе квалитета, такође, „прате“ и проверавају од стране акредитационих тела. ТИР је у скоро 90 одсто своје организације успоставио и сертификовао само стандарде ИСО 9001, а уговором о изградњи нове топионице предвиђено је да има и ИСО 14001 (заштита животне средине) и ИСО 18001 (заштита здравља и безбедност на раду) – закључује Ђурић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…