Почетак Актуелно Увођење система квалитета у металуршким погонима

Увођење система квалитета у металуршким погонима

10 друго читање
0
0
1,149
Увођење система квалитета у металуршким погонима

  

Пуном паром до нових сертификата

 

  Електролиза, Ливница и ФБЖ већ поседују сертификат ИСО 9001:2008 за финалне производе (катодни бакар, ливничке производе и бакарну жицу), а у току је његово увођење и у остала четири погона (Топионици, Сумпорној, Енергани и Транспорту ТИР-а). – Предстоји допуна система квалитета стандардима ИСО 14001 и 18001 у целом предузећу. – Лабораторија за контролу водомера добила сертификат према захтевима ИСО 17020

Увођење система квалитета у металуршким погонимаТИР. – У свим погонима Топионице и рафинације бакра интензивиране су активности у области система квалитета. Подсетимо да део предузећа (Електролиза, Ливница бакра и бакарних легура и Фабрика бакарне жице) већ поседују сертификат о квалитету ИСО 9001:2008 за финалне производе – катодни бакар, ливничке производе и бакарну жицу. Почетком године директор ТИР-а је донео решење о покретању увођења система управљања квалитетом ИСО 9001:2008 у погонима који га немају (Транспорт ТИР-а, Енергана, Фабрика сумпорне киселине и Топионица), као и о допуни система стандардима серије 14001 и 18001 у целом предузећу.
Увођење система квалитета у металуршким погонимаДосад су направљени динамички планови рада за ову годину, а управници су одредили тимове за овај посао. Сви погони имају представнике пословодства за квалитет и своје метрологе, што је обавеза према стандарду без које се он не може добити. Транспорт ТИР-а је привео крају израду документације. И Енергана је, такође, урадила око 90 одсто потребне „папирологије“, али има проблема са сређивањем погона због неразјашњених односа са ЈП Топлана. За Топионицу и Фабрику сумпорне киселине је било планирано да се ИСО 9001 уведе у делу где је то могуће, пошто их очекује нова технологија. У Сумпорној је завршено близу 90 процената документације, док је уређење погона под знаком питања зато што се тамо ради. Увођење система квалитета у металуршким погонимаНајтеже је у Топионици, где се очекује 300-400 упутстава које током идуће године треба да добијемо од Оутотека. У међувремену, је пословодство ТИР-а захтевало да се сертификат Електролизе прошири за пет производа Фабрике соли метала и да, уочи реоцењивања овог погона у новембру, додамо и овај део – рекао је Славиша Буђелан, помоћник директора ТИР-а за квалитет.
Наш саговорник посебно истиче обавезу предузећа према ЕДЦ банци која захтева да се стално подиже ниво документације и побољшава систем квалитета, како би за годину-две добили сертификат, али сва три заједно – интегрисани менаџмент система квалитета (ИСО 9000, 14000 и 18000).
Увођење система квалитета у металуршким погонимаУ предузећу имамо оспособљене кадрове за увођење ИСО 9000, али мало њих за остала два, па нам недостаје едукација у том делу. Да бисмо били спремни и за то, предложићу да до краја године завршимо сертификацију Фабрике соли метала и Транспорта ТИР-а који су, по нашим оценама, веома близу (средином октобра треба да спроведемо интерне провере које ће то потврдити и указати шта је још неопходно да би се кренуло у предоцењивање), а да Сумпорну и Енергану оставимо за почетак наредне године, што ће зависити од њихове спремности. У међувремену, кадрови нам одлазе у пензију и неопходно је хитно оспособљавање у овој области, како би се посао наставио. Након тога предстоји нам увођење ИСО стандарда 14000 и 18000 у свим деловима ТИР-а – наглашава Буђелан.
На крају је додао да је од Акредитационог тела Србије ових дана стигла потврда о додели сертификата лабораторији за контролу водомера према захтевима стандарда ИСО 17020, пошто су отклоњене све корективне мере које су дате приликом оцењивања и неке нејасноће (у Преради метала водомери се производе, баждаре, прегледају, а сада се и издаје сертификат за употребу).

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…