Почетак Екологија Уз помоћ РБМ-а покренуто чишћење корита Пека

Уз помоћ РБМ-а покренуто чишћење корита Пека

3 друго читање
0
0
877

За лепшу и чистију реку

 

Из корита Пека у самом граду биће уклоњене огромне наслаге блата и отпада накупљеног због нефункционалности канализације и пумпне станице. – Трајно решење реконструкција канализационе мреже
Уз помоћ РБМ-а покренуто чишћење корита Пека РТБ, МАЈДАНПЕК
. – Рудник бакра Мајданпек се укључује у решавање једног од највећих комуналних проблема у граду – чишћење корита реке Пек. Огромне количине муља и отпада који су се ту годинама таложили биће уклоњени, река ће бити чистија и бржа, а град уређенији, будући да становници са разлогом приговарају њеном садашњем стању и изгледу.
Уз помоћ РБМ-а покренуто чишћење корита Пека Каже се, не без разлога, да је река украс сваког града. Пек Мајданпеку то већ годинама није, посебно не током врелих летњих дана. – Пек овако изгледа зато што не функционише канализација – каже Душко Банковић, в.д. директора ЈКП “Комуналац” Мајданпек. – Мрежа је у таквом стању да не стиже до фекалне пумпне станице која уопште не ради, па долази до излива канализације у Пек, у његовом току кроз град. Због годинама таложеног отпада река је успорила ток, корито је добило неприхватљив изглед, а проблем је израстао у један од највећих комуналних у граду.
Рудник бакра Мајданпек у овом послу показује друштвену одговорност и има пуно обзира према чињеници да нема јасно дефинисане границе између града и рудника, подсећа Бранислав Томић, директор РБМ-а: – И пре годину дана највећи проблем је била река Пек. Ми смо тада очистили корито кроз рудник да би река била чистија и лепша на радост свих Мајданпечана. Сада смо спремни да помогнемо да се то настави.
Уз помоћ РБМ-а покренуто чишћење корита Пека Са представницима општине сагледавамо могућности да даљи рад наставимо заједно – додаје Драгиша Анђелковић, управник Површинског копа РБМ-а. – Опет ћемо ангажовати механизацију и људе да помогнемо јер се већ на делу који смо очистили уверавамо колико је важно да се то обави. Велики је то посао, али ћемо га урадити с обзиром на значај који има.
О детаљима договореног председник општине Мајданпек Дејан Вагнер каже: – Планирамо да започнемо чишћење корита од Ц-зграде код стадиона, па низводно према Дому рудара. Јасно је шта то значи за град пре свега у естетском смислу, јер сада је то ругло. – Он наглашава да је у питању огроман проблем који се не може решити ни лако ни брзо: – Квалитетно и дугорочно решење је реконструкција канализационе мреже и замена колектора. Постојећи је пречника 250 мм и мора да се замени, а оно што треба као први корак урадити је израда техничке документације. Она би се надовезала на документацију РБМ-а која се односи на ширење радова у руднику.
Након израде документације знаће се колико би све то коштало и како би могло да се финансира, али је за почетак довољно и то што ће Мајданпек овог пролећа имати чистији Пек.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…