Почетак Синдикална страна Ванредна седница Скупштине синдиката рудара Србије

Ванредна седница Скупштине синдиката рудара Србије

15 друго читање
0
0
2,269

Љубиша Миљковић разрешен, Миломир Милановић нови председник

 

Непоштовање Статута СРС-а, нарушавања угледа СРС-а и РТБ-а, као и међуљудских односа, телефонске претње појединим повереницима, изношење личног мишљења у јавности без консултација и одлука Одбора–Председништва, самовоља у одлучивању и бахато понашање, чиме је нанео огромну штету овом синдикату – наводе се као разлози у образложењу за разрешење Љубише Миљковића. – М. Милановић: Синдикат рудара Србије даје пуну подршку премијеру и Влади Републике Србије који чине све напоре да РТБ стабилизују и ставе на здраве ноге, као и пословодству РТБ-а

БОР. – На данашњој ванредној седници чланови Скупштине Синдиката рудара Србије Бор (присуствовало 40 од укупно 45) једногласно су разрешили Љубишу Миљковића дужности председника ове интересне организације радника. За новог председника СРС-а Бор изабран је Миломир Милановић, предрадник електромашинског одржавања на Површинском копу „Церово“, иначе, досадашњи заменик председника СРС-а, за његовог заменика Срђан Марковић, досадашњи секретар, а за секретара Горан Бркић. Два нова члана Председништва СРС-а су Снежана Тодоровић и Неџад Карабашевић, а именовани су и нови повереници СРС-а: Небојша Шијаковић (Површински коп „Велики Кривељ“), Игор Јовановић (Флотација „Велики Кривељ“) и Зоран Станојковић (Јама). Синиша Шарбановић разрешен је дужности заменика председника СРС-а РБМ-а, а на ту дужност изабран је Марио Буљубаша. Именовани су, такође, нови Статутарни и Надзорни одбор. На седници су усвојене допуне Статута СРС-а Бор (измена у члану један, где се брише рудник „Леце“, „Медвеђа“ и „Грот“, а додаје се ЈПП ЕУ „Ресавица“, Организација инвалида рада РТБ-а Бор и сва остала посебна правна лица која препознају циљеве и Статут СРС-а).

У образложењу разрешења Љубише Миљковића истиче се да се „досадашњи председник разрешава ове дужности због непоштовања Статута Синдиката рудара Србије и одлука Одбора–Председништа, нарушавања угледа СРС-а, телефонских претњи појединим повереницима СРС-а, нарушавања међуљудских односа, изношења свог мишљења у јавности без консултација и одлука Одбора–Председништва, самовоље у одлучивању и бахатог понашања, као и нарушавања угледа РТБ-а Бор, чиме је нанео огромну штету овом синдикату“.
Једино важећи статути СРС-а су они који су оверени у Министарству за рад, борачка и социјална питања 2013. и 2014. године. Статут из 2015. којим се Миљковић хвалио (усвојен на Скупштини СРС-а одржаној у Јами) није валидан, јер није оверен у законском року (осам дана од одржавања седнице Скупштине) у ресорном министарству, тако да све што је досад радио је нелегално. Фалсификовао је наше матичне бројеве (када смо потписима потврђивали присуство седницама Одбора) и то искористио за разне кривичне пријаве против појединих наших чланова. Зато смо ангажовали правну службу да се покрене поступак и укључи ревизорска кућа за економски део и Миљковићево трошење новца, јер је реч о великим сумама. Почетком јануара јавном тужиоцу смо поднели седам кривичних пријава против њега због злоупотребе службеног положаја, а припремају се још најмање десетак – рекао је Марковић.
Захваљујући се на указаном поверењу, Милановић је истакао да ће приоритет СРС-а у наредном периоду бити враћање чланства. – Борили смо се да учланимо што више људи, а после сваког наступа Миљковића у медијима губили смо по најмање 50 чланова. Његов рат са пословодством РТБ-а је лични, а не рат СРС-а. Није крива организација, него један човек. Синдикат рудара Србије чврсто стоји иза свог става и даје пуну подршку премијеру и Влади Републике Србије који чине све напоре да РТБ стабилизују и ставе на здраве ноге, као и пословодству РТБ-а.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Синдикална страна

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…