Почетак Екологија Ваздух у Бору лани био прве категорије

Ваздух у Бору лани био прве категорије

2 друго читање
0
0
1,526
Ваздух у Бору лани био прве категорије

Чистији него у већини градова Србије

За разлику од Београда, Ниша, Панчева, Ужица, Ваљева, Краљева, Крагујевца, где је ваздух био треће категорије, односно прекомерно загађен, у Бору и Новом Саду дисало се пуним плућима, пише у извештају Агенције за заштиту животне средине Републике Србије

Ваздух у Бору лани био прве категоријеТИР. – У агломерацијама Нови Сад и Бор ваздух је током 2017. године био прве категорије (чист или незнатно загађен), јер годишње граничне вредности нису прекорачене ни за једну загађујућу материју. Тако су житељи града бакра лане удисали чист ваздух, за разлику од Београда, Ниша, Панчева, Ужица, Ваљева, Краљева, Крагујевца, где је ваздух био треће категорије, односно прекомерно загађен. Ово, између осталог, пише у годишњем извештају о стању квалитета ваздуха у Републици Србији 2017. године који је урадила Агенција за заштиту животне средине Републике Србије. Оцена квалитета ваздуха обављена је на основу средњих годишњих концентрација загађујућих материја добијених мерењем квалитета ваздуха у државној и локалним мрежама за мониторинг.
Из овог извештаја пажњу привлачи још једна чињеница када се посматра промена квалитета ваздуха – Бор је дуги низ година имао статус прекомерно загађеног града (ваздух треће категорије) због високог нивоа концентрација сумпор-диоксида, а од 2016. године први пут је сврстан у прву категорију. – Из приказаних графика и установљених мерења очигледан је и значајан тренд смањења просечне концентрације сумпор-диоксида. Потпуно је јасно да је реч о позитивном утицају нове технологије за прераду бакра, односно нове топионице и фабрике сумпорне киселине – истакла је Душанка Миљковић, помоћник директора ТИР-а за заштиту животне средине.
Са њеним мишљењем слаже се и Миленко Јовановић, начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине Републике Србије, који сматра да је „нова топионица очигледно велики квантитативни скок у позитивном смислу, као права мера државних органа у циљу заштите здравља људи.“ – Наравно да је потребно и даље контролисање емисија СО2 и квалитетан мониторинг ради праћења концентрација у амбијенталном ваздуху. Агенција ће и даље на томе предано радити, уз пуну сарадњу са стручњацима из ТИР-а задужених за животну средину.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…