Почетак Екологија Ваздух у Бору више него доброг квалитета

Ваздух у Бору више него доброг квалитета

2 друго читање
0
0
1,079
Ваздух у Бору више него доброг квалитета

Позитиван утицај нове топионице

Нова топионица је очигледно велики квантитативни скок у позитивном смислу, као права мера државних органа у циљу заштите здравља људи – каже Миленко Јовановић, начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха (СЕПА) Агенције за заштиту животне средине Републике Србије

ТИР. – Просечна месечна вредност сумпор-диоксида на аутоматској мерној станици квалитета ваздуха (АМСКВ) „Градски парк“ у јулу ове године износила је 14,90 микрограма по нормалном кубном метру, са тенденцијом даљег опадања. Истовремено, ни на једном мерном месту у Бору није прекорачена дневна гранична вредност (125 микрограма по кубном метру) – пише у извештају о квалитету ваздуха у Бору за период од првог до 31. јула ове године.
Миленко Јовановић, начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха (СЕПА) Агенције за заштиту животне средине Републике Србије, сматра да резултати са три АМСКВ („Брезоник“, „Градски парк“ и „Институт“), које су у надлежности Агенције, у јулу показују да је ваздух у Бору више него доброг квалитета. – То и јесте уобичајено за летње месеце, када су метеоролошки услови повољни (правац и брзина ветра у односу на топионицу, повремене падавине и одсуство стабилне страфикације атмосфере). Нова топионица је очигледно велики квантитативни скок у позитивном смислу, као права мера државних органа у циљу заштите здравља људи. Наравно да је потребно и даље контролисање емисија СО2 и квалитетан мониторинг ради праћења концентрација у амбијенталном ваздуху. Агенција ће и даље на томе предано радити, уз пуну сарадњу са стручњацима из ТИР-а задужених за животну средину.
Из приказаних графика и установљених мерења очигледан је и значајан тренд смањења просечне концентрације сумпор-диоксида на АМСКВ „Градски парк“, као најнеповољнијој локацији са аспекта угрожености емисијом гасова из топионичких агрегата. Потпуно је јасно да је реч о позитивном утицају нове технологије за прераду бакра, односно нове топионице и фабрике сумпорне киселине – истакла је Душанка Миљковић, помоћник директора ТИР-а за заштиту животне средине.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…