Почетак Посете Вилијам Инфанте и делегација високих страних званичника у посети РТБ-у

Вилијам Инфанте и делегација високих страних званичника у посети РТБ-у

6 друго читање
1
0
776

 Бор – ренесанса српског рударства

 

 Вилијам Инфанте, стални координатор Уједињених нација у Србији: Трансформација Басена Бор у последње три-четири године довела је до ренесенсе рударства у Србији, што омогућава прилив новца и отварање нових радних места. – Хелена Стадерт, амбасадорка Аустралије: Рударство је исплатива инвестиција и надам се да ће Србија ићи у том смеру
Вилијам Инфанте и делегација високих страних званичника у посети РТБ-уРТБ БОР
. – У дводневној посети Рударско-топионичарском басену Бор, поводом 6. августа, Дана рудара Србије и Дана компаније, боравили су стални координатор Уједињених нација у Србији Вилијам Инфанте, амбасадорка Аустралије Хелена Стадерт и представници амбасада Канаде, Финске, Шведске, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава.
После разговора са менаџментом Басена високи гости првог дана посетили су површински коп „Велики Кривељ“, Клуб „Јама“ на 11. хоризонту и Злотске пећине. Другог дана посете разгледали су градилиште нове топионице и фабрике сумпорне киселине, као и ливење анода у старој топионици, и присуствовали пријему у Скупштини општине Бор и свечаној додели награда „Инжењер Шистек“ у Клубу РТБ-а Бор у Брестовачкој Бањи.
Приликом разгледања површинског копа „Велики Кривељ“ делегација високих страних званичника изразила је задовољство напретком РТБ-а Бор у последњих неколико година. Њихов домаћин, генерални директор Басена Благоје Спасковски, показао им је најновији багер који је само део обновљене рударске механизације у последње време:
Вилијам Инфанте и делегација високих страних званичника у посети РТБ-уЧаст ми је што су наши стручњаци, заједно са стручњацима „Теикома“, монтирали најновији багер који је спреман за производњу. Имамо и веће багере од овога и искуство у монтажи и у раду ових машина, па очекујемо да ће производња бити још боља. Драго ми је шти сте се одазвали позиву и уверили се у успех Басена и видели један од најлепших крајева Србије – истакао је Благоје Спасковски.
Вилијам Инфанте и делегација високих страних званичника у посети РТБ-уУверио сам се да имате одличан руководећи тим на челу са Благојем Спасковским. Захваљујући таквом раду трансформација Басена Бор у последње три-четири године довела је до ренесенсе рударства у Србији, што омогућава прилив новца и отварање нових радних места. Развој РТБ-а доприноси развоју града и рударства у Србији. Увели сте толико новина и постали једна од најуспешнијих компанија када је реч о друштвено одговорном и еколошком пословању. Желим да и даље доприносите развоју Србије. Захваљујем се високим званичницима који су се одазвали позиву и сами се уверили у успех Басена, а посебно се захваљујем амбасади Канаде, која верује у развој Србије и без чијег залагања не би била могућа изградња нове топионице и фабрике сумпорне киселине. Срећан сам што на овакав начин заједно славимо Дан компаније и Дан рудара Србије – поручио је Вилијам Инфанте, стални координатор Уједињених нација у Србији.
Велико ми је задовољство што смо упознали ову занимљиву компанију. Аустралија има искуство у рударству и овде сам да видим има ли места за сарадњу. Рударство је исплатива инвестиција и надам се да ће Србија ићи у том смеру, што отвара могућности за сарадњу наших држава – рекла је амбасадорка Аустралије Хелена Стадерт.
Вилијам Инфанте и делегација високих страних званичника у посети РТБ-уНа пријему у Скупштини општине Бор председник Општине Саша Вукадиновић је истакао да се борска општина и источна Србија развијају највише захваљујући све бољем пословању Басена и доброј сарадњи Општине и Комбината бакра. Вилијам Инфанте је подржао напоре Бора да развија економију, посебно у области рударства, док је Хелена Стадерт похвалила концепт одговорног рударења и развоја.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Посете

Један коментар

 1. Boza Bogdanovic

  7. августа 2013. у 11:36

  Javljam se povodom clanka (B92, 05. avgust) pod nazivom: „Koordinator UN: Renesansa u RTB Boru“. Boranin „srb“ je poslao sledeci komentar. Citiram:
  „Kakav crni priliv novca od RTB-a! Ne samo da je dug RTB-a veći od milijardu dolara, već po svakoj toni proizvedenog bakra pravi gubitak od preko 3500 dolara. Cena koštanja proizvodnje 1t Cu je preko 11500 dolara, dok se prosečna prodajna cena na LME kreće oko 7000 dolara.
  (srb, 5. avgust 2013 22:25) (zavrseno citiranje)
  Gospodin Infante govori o renesansi RTB-a, Privredna komora Srbije juce je dodelila gen. dir. RTB-a nagradu za postignute rezultate, preds. Vlade g. Dacic je proslog Sestog avgusta izjavio da „novi gen. dir. RTB-a ima dugacak korak, a da takva preduzeca cvetaju“, ministarka energetike Prof. dr Mihajlovic-Milanovic pet puta poseti RTB za 45 dana i sa pravim odusevljenjem govori o RTB-u, min. rudarstva Prof. Bacevic i ambasadorka Australije i sest izaslanika drugih ambasada u superlativima govore o RTB-u itd.
  Postavlja se pravo pitanje – ko je ovde lud, blesav, blentav, sasav, glup, zlonameran, pogresno obavesten. Svi oni zajedno (i mnogi drugi, koji javno hvale renesansu RTB-a, ukljucujuci i mene), ili „srb“?! Ja tacno znam, a oni koji suprotno misle neka predloze odlicno obavestenu osobu „srb“ za stalnog izaslanika UN u Srbiji, preds. Privredne komore Srbije, preds. Vlade Srbije, min. energetike i ekologije, min. rudarstva, ambasadora itd. Ili, jos bolje, za gen. sekretara UN ili izaslanika Boga na Zemlji. Mogao bi da objedini sve te funkcije i usput pronadje lek za rak, sidu i leukemiju. Mozda cak i lek za ljudsku glupost, sto bi i za izaslanika Boga bio jos tezi zadatak.
  Boza Bogdanovic, Bor

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…