Почетак Актуелно Високи представници ММФ-а похвалили напредак у пословању РТБ-а Бор

Високи представници ММФ-а похвалили напредак у пословању РТБ-а Бор

14 друго читање
0
0
932

Џејмс Руф: Са задовољством ћемо позвати инвеститоре да улажу у РТБ

 

Сматрам да су многобројне реформе о којима смо разговарали са Владом Србије допринеле да се ствари овде окрену набоље, јер је веома важно да државне компаније могу да раде комерцијално и без помоћи владе, рекао је шеф мисије ММФ-а за Србију. – Себастијан Соса: Драго ми је што видим да РТБ Бор напредује, то је важно не само за компанију, већ и за читав регион. – Да би „нахранио“ топионицу, РТБ мора да има адекватну рударску производњу, а да би је имао он треба да улаже у опрему и отвори нове руднике. Реч је о инвестицијама које су веће од 500 милиона долара, реч је о улагањима за које Србија и РТБ треба да траже партнера – казао је министар рударства Александар Антић и подвукао да је за партнерство са РТБ-ом заинтересовано осам светских компанија

Високи представници ММФ-а похвалили напредак у пословању РТБ-а БорРТБ. – У последње две године разговарали смо са господином Александром Вучићем бар 15-ак пута и увек је једна од тема разговора био Рударско-топионичарски басен Бор. Зато нам је задовољство што смо данас имали прилику да на лицу места разгледамо компанију, њен рудник и топионицу, и морам да кажем да сам импресиониран оним што сам видео, нарочито модерном технологијом која се овде користи – изјавио је данас шеф мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф. На састанку са менаџментом РТБ-а којем су присуствовали шеф Канцеларије ММФ-а у Србији Себастијан Соса, министар рударства у Влади Србије Александар Антић и представници Министарства привреде, Џејмс Руф истакао је посебно задовољство чињеницом што је у прилици да говори о потенцијалном бенефиту за РТБ, а не о његовим трошковима.
Високи представници ММФ-а похвалили напредак у пословању РТБ-а БорИ раније смо разговарали са бројним компанијама, али увек о њиховим потенцијалним трошковима. Сада имамо прилику да говоримо о бенефиту за РТБ и пронађемо заинтересоване партнере који ће доћи овде и улагати у компанију. Сматрам да су многобројне реформе о којима смо разговарали са Владом Србије допринеле да се ствари овде окрену набоље, јер је веома важно да државне компаније могу да раде комерцијално, а без помоћи владе. То је једини начин да се омогуће даље запошљавање, добар приход и напредак економије у целом региону. Ми ћемо, зато, радо позвати будуће инвеститоре да улажу овде и обезбеде јаку будућност за РТБ Бор – рекао је шеф мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф.
Високи представници ММФ-а похвалили напредак у пословању РТБ-а БорШеф Канцеларије ММФ-а у Србији Себастијан Соса изјавио је да му је драго што види да РТБ Бор напредује јер је то, како је рекао, важно не само за компанију, већ и за читав регион. – Надам се да ћемо за пар година, када будемо опет дошли у Бор, имати прилику да видимо како инвестиције цветају – додао је Себастијан Соса.
Истичући значај посете делегације ММФ-а РТБ-у Бор, тим пре што није уобичајена пракса да представници мисије обилазе привредне субјекте, министар рударства Александар Антић објаснио је да је посета уприличена због значаја РТБ-а Бор за државу Србију и њену укупну економију.
Верујем да ће ова посета бити значајна за наше заједничко разматрање будућности РТБ-а. Сложили смо се да је „Бор“ велики и озбиљан систем, а сложили смо се и да је од капиталног значаја за државу и да зато Влада Србије треба са великом пажњом да води рачуна о његовом функционисању са становишта економског пословања, одрживости и будућности – рекао је Антић.
Високи представници ММФ-а похвалили напредак у пословању РТБ-а БорРТБ данас изузетно добро послује – додао је – па очекујемо да ће ове године остварити ЕБИДУ од 75 милиона долара. Ипак, свесни смо и да ти сјајни подаци о пословању не треба да нас успавају, већ морамо на време размишљати о будућности РТБ-а, пре свега о развоју рударства и новом инвестиционом циклусу у који РТБ треба да уђе. Наиме, да би „нахранио“ ову добру и значајну топионицу, РТБ мора да има адекватну рударску производњу, а да би је имао он треба да улаже у опрему и отвори нове руднике. Реч је о инвестицијама које су веће од 500 милиона долара, реч је о улагањима за које Србија и РТБ треба да траже партнера. Јер, није логично, а није ни могуће да држава буде једини инвеститор овако важног и значајног пројекта. Морамо да учинимо наше укупно окружење привлачнијим за озбиљне инвеститоре и ја дубоко верујем да смо низом важних активности, које смо као држава спровели у смислу регулације тржишта, фискалне стабилизације, укупне економске и политичке стабилности, укључујући и мисију ММФ-а, направили такву атмосферу која је сада привлачна за инвеститоре. Данас имамо осам светских компанија које показују интересовање за партнерство са РТБ-ом и то је за нас значајан процес у коме ћемо, пре свега, имати на уму интерес Републике Србије. Потребно је да, сви који желе да буду наши партнери у овом послу, разумеју да је ово један развојни пројекат у коме морају заједно са Србијом да препознају укупан потенцијал и значај РТБ-а и да буду наши стратешки партнери како би се комплекс и даље развијао – казао је Антић.
Високи представници ММФ-а похвалили напредак у пословању РТБ-а БорБлагоје Спасковски, генерални директор РТБ-а Бор рекао је да је са високим званичницима ММФ-а разговарано о оправданости изградње нове топионице у Бору и њеног значаја за будућност РТБ-а, Бора и целе Тимочке крајине.
Прича је ишла у правцу појашњења саме технологије и начина изградње нове топионице, али и њеног значаја за све оне који желе да дођу у Бор и уђу у партнерске односе са РТБ-ом. Сложили смо се да стратешког партнера не бисмо могли да нађемо да није изграђена нова топионица – рекао је Спасковски.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …