Почетак Актуелно Влада Републике Србије дала сагласност за додатно задужење РТБ-а Бор

Влада Републике Србије дала сагласност за додатно задужење РТБ-а Бор

7 друго читање
1
0
989

За нову топионицу још 131,8 милиона евра 

 

Републичка влада донела је закључак да РТБ Бор може да обезбеди средства за финансирање преосталих обавеза из Уговора о изградњи нове топионице у износу 131.795.000 евра и то додатним задужењем или авансном продајом бакра и других метала из постојећих лежишта раскривке у Бору и Мајданпеку. – М. Живковић: Претходним закључцима влада је већ одобрила РТБ-у задужење од 170 милиона евра, па ће са додатним укупна улагања у пројекат „нова топионица“ бити 301.795.000 евра. Од те суме, за топионицу и фабрику сумпорне киселине предивђено је 210.045.000 евра, а остатак за радове у надлежности РТБ-а попут изградње флотације шљаке, погона за третман отпадних вода, енергане
Влада Републике Србије дала сагласност за додатно задужење РТБ-а БорРТБ
. – Након прихватања извештаја о досадашњој реализацији Уговора о реконструкцији топионице и изградњи нове фабрике сумпорне киселине, Влада Републике Србије донела је закључак да РТБ Бор може да обезбеди средства за финансирање преосталих уговорних обавеза у износу 131.795.000 евра. Нова средства, како је наведено у закључку, РТБ ће обезбедити додатним задужењем или авансном продајом бакра и других метала из постојећих лежишта раскривке у Бору и Мајданпеку.
Влада Републике Србије дала сагласност за додатно задужење РТБ-а БорПретходним закључцима влада је раније донела одлуке да РТБ може да се задужи 170 милиона евра, па ће са додатним задужењем укупна улагања у пројекат „нова топионица“ бити 301.795.000 евра. Од те суме, за топионицу и фабрику сумпорне киселине предивђено је 210.045.000 евра, а остатак за радове у надлежности РТБ-а попут изградње флотације шљаке, погона за третман отпадних вода, енергане, пратеће инфраструктуре, па све до такси, царина и осигурања – изјавио је заменик генералног директора РТБ-а за инвестиције Милинко Живковић.
Влада Републике Србије дала сагласност за додатно задужење РТБ-а БорВлада је, како је објаснио Живковић, на предлог Министарства привреде и финансија, новим закључком практично дозволила Басену да прибави додатна средства неопходна за завршетак пројекта. Она по датој спецификацији износе 131.795.000 евра, а од те суме је 40.045.000 евра предивђено за додатне локалне радове који су надлежности СНЦ Лавалина, генералног пројектанта и извођача. – Топионица се пројектује и гради парцијално, па је и пројекција финансија рађена на основу јединичних цена и количина. Од СНЦ Лавалина су, дакле, стигли нови пројекти и они коштају 40-ак милиона евра. Остатак, односно 91.750.000 евра, намењен је за пратеће фабрике које РТБ мора да изгради како би се доказали и показали сви параметри због којих се нова топионица гради (искоришћење бакра 98 и сумпор-диоксида 98,5 процената). У све то нисмо могли да кренемо раније јер смо тек сада добили сагласност, али ћемо моћи да одмах, у договору са консултантима и кућом која обавља надзор, фронтално почемо изградњу свих пратећих објеката – каже заменик генералног директора РТБ-а за инвестиције.
Влада Републике Србије дала сагласност за додатно задужење РТБ-а БорОсновни радови по пројекту „нова топионица“ биће завршени до краја ове године, нова фабрика сумпорне киселине и раније. Иако се у свету таква приометалуршка постројења уходавају по неколико месеци, негде чак и целу годину, РТБ ће настојати да то време скрати и да у првим месецима 2014. почне да ради пуном паром и те прве године преради 300 хиљада тона концентрата из сопствених сировина, онако како је предвиђено и бизнис-планом компаније. Пун капацитет и прерада 400 хиљада тона концентрата годишње очекује се од 2016.
Влада Републике Србије дала сагласност за додатно задужење РТБ-а БорПроизводња у Басену из године у годину расте, а финансијски резултати се побољшавају. Од производње непуних 10 хиљада тона катодног бакра коју смо имали 2004, када је укупно дато 1,7 милиона тона ископина, прошле године дошли смо до 47,5 милиона тона ископина, односно дали 33 милиона тона раскривке и око 14 милиона тона руде. То је 19 пута више раскривке, три и по пута више бакра и руде, и шест пута више злата! Тако се кретао и финансијски резултат, па смо од минуса „тешког“ 40,7 милиона долара у 2004, постепено у последње три године дошли 2012. до плуса из текућег пословања од око 50 милиона долара – каже Милинко Живковић.
Републичка влада препоручила је РТБ-у и да у сарадњи са Министарством финансија и привреде спроведе поступак проналажења консултанта који ће менаџменту пружити стручну подршку у дефинисању развојне стратегије пословања, ради повећања пласмана производа и бољег позиционирања на светском тржишту кроз подизање нивоа конкурентности.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …