Почетак Актуелно Вучић: Молићу Ли Кећијанга да Кинези преузму РТБ

Вучић: Молићу Ли Кећијанга да Кинези преузму РТБ

2 друго читање
1
0
1,009

 Не дамо да се уруши „Бор“

Нема ко други да купи РТБ, не могу сад да га купе ни Американци ни Канађани. Урадићу све што знам и могу да га највећа кинеска компанија преузме и да тако спасемо исток Србије. Јер, држава не може да поднесе да РТБ не ради – изјавио је премијер
БЕОГРАД
. – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је (30. октобра) на конференцији за новинаре да ће за пар дана отпутовати у главни град Летоније, где се од 4. до 6. новембра одржава Самит Кине и 16 земаља Источне и Централне Европе, и да ће на састанку са кинеским премијером, како је рекао, урадити све што зна и може да спасе РТБ Бор.
Идем у Ригу четвртог. Имаћу најдужи билатерални састанак са кинеским премијером и молићу га, клечаћу на коленима (не буквално, али и суштински ако треба), да најпознатија кинеска компанија преузме РТБ Бор, јер ово више не можемо да издржимо – рекао је Вучић на конференцији за медије.
Упитан о којој кинеској компанији је реч, Вучић је одговорио да је у питању највећа кинеска компанија, која приходује милијарде и запошљава 200 хиљада људи.
Вучић: Молићу Ли Кећијанга да Кинези преузму РТБКинези контролишу 40 одсто тржишта бакра у свету. Нема ко други да купи РТБ, ајде да се не лажемо. Не могу то сад да купе ни Американци ни Канађани. Разговарали смо са најбољим америчким фирмама на свету, молили смо их, али нису у стању због пада цена комодитија. Ко може да узме РТБ? Једино Кинези! Молићу Ли Кећијанга за то, молићу га да нас спасе! Да нам спасе исток Србије јер држава не може да поднесе да РТБ не ради. Не може то да поднесе због истока Србије. Јер, РТБ нам не држи само Бор, РТБ нам држи и Бор и Мајданпек, делимично и Кладово, и Бољевац, и Књажевац, па ако хоћете чак и Сокобању. Па, чак и део Браничевског округа према Жагубици и Кучеву. Не можемо то себи да дозволимо. Не дамо да се уруши “Бор”, чуваћемо га и бринути о њему. Измолићу Кинезе и урадићу све што знам и могу – рекао је премијер Вучић.
Образлажући све што је рекао, Александар Вучић је додао да Србија има велики проблем са РТБ-ом Бор и да је са Међународним монетарним фондом договорено да се у наредних шест месеци он реши.
Имамо огроман проблем са РТБ-ом, он је много већи него што сам и сам мислио да јесте. Људи у Бору треба да знају да их Србија издржава, да само захваљујући Влади Србије РТБ Бор ради и они примају плату. Очигледно је да имамо проблема и у руковођењу и то ћемо са ММФ-ом морати да решимо у наредних шест месеци – казао је премијер.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Један коментар

  1. Čovek iz rudnika

    31. октобра 2016. у 21:08

    Zahvaljujem se narodu Srbije za platu koju sam primio danas.

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …