Почетак Актуелно Вучић о РТБ-у Бор: Потребна су улагања у „Мајданпек“, „Церово“ и „Јаму“

Вучић о РТБ-у Бор: Потребна су улагања у „Мајданпек“, „Церово“ и „Јаму“

5 друго читање
1
0
1,997

 Отварање „Церова“ кључ развоја

 

РТБ-у је потребно отварање рудника у Мајданпеку и за то нам треба 25 до 30 милиона евра. Потребно нам је и отварање „Церова“, а за њега нам треба знатно више новца јер је то наше највеће налазиште. И, потребно нам је додатно улагање у борску „Јаму“. Уколико будемо донели такву одлуку, можемо у „Мајданпек“ сами да уложимо новац, али нисам сигуран да имамо довољно финансија да решимо проблем „Церова“. Зато је приватизација много важнија од избора новог менаџмента, рекао је премијер Србије на Копаоник бизнис форуму
КОПАОНИК
. – Неће богзна шта у РТБ-у Бор да промени нови менаџмент, много важније од тога јесте оно што се види на примеру „Железаре“. Нови менаџмент не може много, може приватизација – рекао је премијер Србије Александар Вучић на Копаоник бизнис форуму, осмог марта, одговарајући на питања новинара о плановима које држава има за РТБ Бор.
Образлажући свој став да је приватизација решење проблема у Бору, Вучић је истакао да је РТБ-у за одрживост система потребна бар актуелна цена бакра.
Данас је цена бакра шест хиљада долара за тону, али са пет хиљада долара не можете да направите одрживост тог система. Јер, нама је у РТБ-у потребно отварање рудника у Мајданпеку и за то нам треба 25 до 30 милиона евра. Потребно нам је и отварање „Церова“, а за њега нам треба знатно више новца јер је то наше највеће налазиште. И, потребно нам је додатно улагање у борску „Јаму“. Уколико будемо донели такву одлуку, можемо у „Мајданпек“ сами да уложимо новац, да направимо тамо добар посао, али нисам сигуран да имамо довољно финансија да решимо проблем „Церова“ које нам је кључно за развој. Јер, оно што је проблем, данас имамо топионицу, али сировина, односно концентрат нам је увозни. И ту не само да не зарађујете озбиљне паре, какве бисте могли да зарађујете, него не зарађујете ништа. А да је то од наше руде, онда бисмо правили огромне профите. То је све на такав начин увезано и просто зато чекамо крај овог избора новог менаџмента. Не може нови менаџмент много, али може приватизација. И Кинези су успели да од „Железаре“ направе профитабилно предузеће, то нам је потребно и за РТБ – казао је Вучић.
Не желећи да прејудицира шта ће и како бити за два, три или пет месеци, премијер Вучић је, одговарајући на новинарско питање везано за процедуру приватизације РТБ-а, рекао:
Не знам процедуру, да вам кажем искрено, али какву год да процедуру направе, а да то буде добро за Србију, као обичан грађанин или као председник Србије, подржаћу владу у томе. Што се мене тиче, најважније је коначно решење, а највероватније ће се ићи на међународни тендер. Само, не знам ко ће да се јави на тај међународни тендер. Ако ми ви покажете ко је у стању да реши РТБ Бор, молим вас, ево, ја ћу га одмах прихватити. Само ми прстом покажите, овако, и доведите га да то урадим. Кажем то јер сам се наслушао и нагледао како их има безброј. Нема их. Као што их није било ни за „Железару“, као што их није било ни за многе друге ствари. Ако имате неког за „Петрохемију“, пошаљите га. За МСК ако имате! Само једног ми нађите, немојте два да ми тражите, једног и потписаћу споразум какав год хоћете. Само што га нема. Не знам где сте нашли много заинтересованих фирми за РТБ, ја знам за две. Ако их има више, честитам, срећан сам због тога јер онда сам сигуран да ће тај тендер да буде успешан. Али се плашим, кад прођу избори, да ће одједном да буде „вратили се на једну фирму“. Као што за летове Кина-Београд нема заинтересованих наших фирми. Има једна кинеска, али зато што су заинтересовани за неке друге ствари да узимају у Србији, па да почну да раде. Ако добијемо слот, онда ће та кинеска фирма доћи, ако не – неће. Нема ту неке филозофије, ту су ствари чисте и то сви економисти знају – закључио је Вучић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …