Почетак Актуелно Вучић: РТБ Бор ће да опстане

Вучић: РТБ Бор ће да опстане

1 друго читање
0
0
738

  Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће РТБ Бор да опстане, јер је то велико и важно предузеће за Србију, од кога живи готово цео исток земље. – РТБ Бор може да се „утегне“, каже министар Сертић
Вучић: РТБ Бор ће да опстанеБЕОГРАД
– Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је дуго разговарао са стручњацима консултантске куће „Мекинси“, који су му представили студију за РТБ Бор, и да на основу тога може да каже да за то имамо могућност. Како је истакао, реч је о томе да морамо себе да променимо, да реформишемо то предузеће.
Сви треба да знају да ће РТБ ће да опстане, то је велико и важно предузеће за нашу земљу, од њега живи готово цео исток Србије и о томе ћемо водити рачуна и за то имамо могућност у складу са оним што сам видео и што сам могао да чујем од наших пријатеља од Мекенсија – рекао је Вучић.
Додао је да ће више моћи да говори за неколико дана, када буде у целини изучио и прочитао и када влада буде доносила одлуке.

Сертић: Студија Мекинсија показала да РТБ Бор има перспективу

Вучић: РТБ Бор ће да опстанеДа та фирма има озбиљну перспективу, изјавио је и министар привреде Жељко Сертић који је истакао да је студија Мекинсија охрабрујућа за житеље Бора, али и читавог региона.
То је охрабрујуће и за нас, да можемо да рачунамо да у будућности то предузеће може да буде консолидовано, како би наставило да носи економски живот читавог тог региона – рекао је Сертић новинарима након обиласка фабрике Пламен у Инђији.
Он је рекао да би у наредне две недеље требало да буде дефинисан детаљан план и оценио да би за годину до годину и по, РТБ Бор могао да се “утегне” и послује по тржишним принципима.
Не могу да причам о детаљима, то разумете, али две ствари су кључне – једна да је мишљење Мекинсија стручно, а они сматрају да РТБ Бор има озбиљну перспективу, а друга је да су потврдили нашу бојазан да је потребна промена у смислу руковођења предузећем, технолошким процесима – рекао је Сертић.
Упитан како превазићи проблем ниске цене бакра у свету, Сертић је подсетио да је цена бакра, иако ниска, у претходном периоду ипак порасла са 4.300 на око 5.000 долара по тони.
То је добар помак – констатовао је министар.
Према његовим речима, Мекинси је потврдио и бојазан државе да мора да дође и до промене у начину управљања компанијом, као и у начину реализације технолошких процеса и уопште у везаним процесима – од набавке до продаје.
Вучић: РТБ Бор ће да опстанеТакве техничке ствари везано за консолидацију нигде се у свету не објављују, па их не можемо ни ми објавити. Оно што је важно, јесте да направимо план који би у наредне две недеље требало да дефинишемо до детаља и представимо га, не само премијеру, него и заједно са менаџментом РТБ Бора кренемо у његову реализацију – рекао је Сертић.
Он је казао да у прилог иде то што се може очекивати благи пораст цене бакра на светском тржишту и опоравак тог тржишта. Тако би, додао је, у периоду од годину до годину и по дана предузеће могло да послује по тржишним принципима.
Данас компаније у свету које се баве том делатношћу послују с губитком, па и наша, то није тајна. Има периода када се зарађује и када се праве губици, то су светски трендови, не можемо да будемо ван тога, али важно је да не дижемо панику и да не стављамо све фирме у исти кош. РТБ Бор, као и Железара Смедерево имају своје тржиште и могу да раде. Важно је само да ми утегнемо то пословање финансијски и економски како раде све компаније – поручио је Сертић.

Министар је рекао да нико не може да предвиди како ће се тачно цена бакра дефинисати, али је, након што је видео студију, како је казао, много више оптимиста него пре месец дана.

ТАНЈУГ

Још повезаних текстова
В admin
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реакција на неодговорно понашање активиста НВО

СРБИЈА ЗИЂИН КОПЕР. – На планини Старица, на којој компанија Србија Зиђин Копер у ци…