Почетак Посете Вучић са сарадницима на почетку школске године у Мајданпеку

Вучић са сарадницима на почетку школске године у Мајданпеку

1 друго читање
0
0
2,010

 Школа за будућност

У реконструисаној згради средњих школа у коју је уложено 1,2 милиона евра, после четири године поново је зазвонило школско звоно за око 400 ученика Техничке школе и Гимназије.- У објекту изграђеном пре 40 година замењено је све, од крова и столарије, до подова, санитарија и фасаде. – Замењен је и систем грејања, па ће се, уместо на мазут, грејати на пелет, а знатна средства уложена су у опрему и инвентар
МАЈДАНПЕК
. – Све можете да изгубите, али једно не можете никада. То је ваше знање. Зато вас молим, да учите и радите марљиво, да будете вредни, да будете посвећени, да волите свој Мајданпек, да волите своју Србију, а онолико колико можемо ми ћемо да помажемо, док не дође ваше време да нас на свим овим местима замените – порука је Александра Вучића, председника Србије, мајданпечким средњошколцима на свечаности уприличеној првог септембра у реконструисаној и добро опремљеној згради средњих школа у коју је држава уложила 1,2 милиона евра.
За око 400 ученика у Техничкој школи и Гимназији, први септембар био је посебан будући да су се, после четири године „подстанарског“ статуса у мајданпечким основним школама, вратили у своју зграду. Почетак нове школске године честитао им је председник државе Александар Вучић, који је са сарадницима, Небојшом Стефановићем, потпредседником Владе, министром просвете Младеном Шарчевићем и Марком Благојевићем, директором Канцеларије за управљање јавним улагањима, али и домаћинима, најпре обишао објекат од 4.220 квадратних метара у којем је замењено све, од крова и столарије, до подова, санитарија и фасаде, а знатна средства уложена су у опрему и инвентар. Такође, замењен је и систем грејања, па ће се ученици убудуће, уместо на мазут, грејати на пелет. Председник је са ученицима разговарао, на пар минута поделио и школску клупу, а у фискултурној сали заиграо стони тенис и успут рекао да је у Енглеској чуо да мотивација ученика може бити већа када је школа лепо опремљена и када уче из квалитетних уџбеника.
Директор Техничке школе Драгослав Јанковић је на свечаности истакао да је изузетна част доживети да председник државе Александар Вучић и људи из самог државног врха, па и министар просвете Младен Шарчевић, буду ту на почетку школске године: – Давне 1961. у Мајданпеку је отворена Школа ученика у привреди, веома слична данашњем дуалном образовању, када се знање стицало у школи, а пракса у предузећима. Након тога, 1968. године, кренуло је средњошколско образовање, да би 1976/1977. био изграђен објекат у којем су данас смештене средње школе. У међувремену, он је постао неупотребљив да би данас поново био један од најлепших и најбоље опремљених.
Општина Мајданпек је обезбеђењем око 2,5 милиона динара за опремање учионица допринела стварању бољих услова за рад средњих школа. Изузетна ми је част и велико задовољство што могу да Вас поздравим у име општине Мајданпек, јер ме као свршеног ђака ове школе везују лепа сећања за давне осамдесете. Тада сам као представник четврте генерације похађао наставу у једној од најбоље опремљених школа не само у Србији већ и тадашњој Југославији – казао је Дејан Вагнер, председник општине Мајданпек: – Године су пролазиле, много тога лошег се догодило, и што под утицајем зуба времена, што због двадесетогодишње беспарице, а највећим делом због људског немара, некада школа за пример, постала је руина до те мере да смо 2013. наставу морали да изместимо у зграде других школа. Осврћући се на изложене фотографије објекта некада и сад, Вагнер је истакао: – Није циљ ових фотографија да видимо ефекте реновирања, већ да подсете да нам се то не понови. То ће бити дугорочан задатак за све, од нас који водимо општину, до професора, директора, ненаставног особља, ученика и њихових родитеља.
Вагнер је подсетио да је зграда реновирана у оквиру Програма обнове, модернизације образовних здравствених и установа социјалне заштите. Захвалио је свима који су допринели да се пројекат реализује: својим сарадницима који су припремили документацију, Марку Благојевићу и људима из Канцеларије за управљање јавним улагањима, извођачима радова и надзорима, а нарочито, најодговорнијим људима на челу са Александром Вучићем који су омогућили „да добијемо овај објекат који ће бити храм знања и будућност Мајданпека“. Са надом да ће боравак и рад у оваквом амбијенту бити подстрек професорима да што квалитетније преносе знање ученицима, а овима да на учење приону што више, Вагнер је пожелео срећан почетак школске године.
Александар Вучић је на почетку излагања казао: – Разлику видите, после 41 године објекат је обновљен, а потом се обратио ученицима: – То значи две обавезе више за вас. Прва је да радите и учите марљивије, више, а друга да чувате овај објекат, да вам се не би поновило да изгледа онако како је изгледао до јуче. Неко мора и после вас да иде у ову школу, Мајданпек мора да живи, морамо да развијамо управо оне способности код људи које су најважније за привредни опстанак и опоравак Мајданпека и читавог Борског округа, и хоћу да вам се захвалим на марљивости. Нећу да вам говорим много вам је лепо… Ја вас молим и од вас тражим као председник државе, а не тражећи ништа за себе, да радите и учите што је могуће више, да будете одговорни, да слушате своје наставнике, а ми ћемо гледати колико је могуће да поправљамо услове тим људима да могу да раде више.
Вучић се потом обратио и просветним радницима: – Имаћете веома брзо сви, не велике, и не довољне, али свакако веће плате него икада, па ћемо полако и то да наставимо и правимо још бољим. Али и то нећемо успети, ако ова деца не буду радила марљивије, ако не буду учила више.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…