Почетак Екологија За два месеца рекултивисано око девет хектара флотацијског јаловишта „Велики Кривељ“

За два месеца рекултивисано око девет хектара флотацијског јаловишта „Велики Кривељ“

0 друго читање
0
0
988

Проф. Шербула: Ово је идеалан начин да се смањи загађење

На Оштрељској брани, која је најближа истоименом селу, већ је рекултивисано 4,3 хектара. – Исти посао је урађен и на брани 1, где је досад рекултивисано 4,4 хектара. – Ове мере су ефикасне и сигурно ће смањити разношење ситних честица прашине, сматра професорка Снежана Шербула, шеф Катедре за заштиту животне средине Техничког факултета у Бору и додаје да је реч о добром потезу компаније у правцу еколошке обнове Бора
СЗК
. – У намери да спречи подизање песка са брана флотацијског јаловишта „Велики Кривељ“ и разношење материјала ка селу Оштрељ, Србија Зиђин Копер већ два месеца реализује пројекат рекултивације девастираних рударских површина. Пошто је у питању велика површина биће потребно око пола године да се сви послови заврше, радиће се парцијално и примењиваће се различите агротехничке мере у третирању земљишта.
Приоритет су Оштрељска и бране 1 и 2 флотацијског јаловишта, јер са њихових „круна“ ветар најлакше разноси материјал ка селу Оштрељ, што директно утиче на животну средину и здравље људи. На Оштрељској брани, која је и најближа истоименом селу, већ је рекултивисано 4,3 хектара. Најпре је навезена земља а потом посејана и трава. Исти посао је урађен и на брани 1, где је досад рекултивисано 4,4 хектара.
Рекултивација деградираних површина, односно наношење плодног слоја земље и озелењавање спољних падина јаловишта које је најближе Оштрељу представља ефикасно решење проблема прашине, а у овај посао биће уложено више од 200 милиона динара.
Професорка Снежана Шербула, шеф Катедре за заштиту животне средине Техничког факултета у Бору сматра такође да је ово идеалан начин да се смањи загађење ваздуха, воде и земљишта.
Ове мере су ефикасне и сигурно ће смањити разношење ситних честица прашине. Када компанија Србија Зиђин Копер заврши процес санације и озелењавања старих флотацијских јаловишта и високих планира очекује се чист ваздух над градом и свођење опасних и канцерогених материја у ваздуху у законске оквире. Бор више неће бити „црна тачка“ на мапи Србије, Балкана и Европе – каже Шербула и додаје да је реч о добром потезу компаније у правцу еколошке обнове Бора.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …