Почетак Екологија Захваљујући новом систему за сакупљање и одсумпоравање димних гасова

Захваљујући новом систему за сакупљање и одсумпоравање димних гасова

12 друго читање
0
0
1,556

Квалитет ваздуха у Бору од августа знатно бољи

Упоредни подаци са главних мерних места у граду показују да је квалитет ваздуха у Бору знатно побољшан након пуштања у рад новог система за сакупљање и одсумпоравање димних гасова. – У Брезонику је, пре него што је прорадио нов систем одсумпоравања, просечна часовна емисија димних гасова била 27,65 микрограма по кубном метру ваздуха, а сада је 23,7 микрограма, што је 14,3 одсто мање. У градском парку емисија сумпор-диоксида је са 49,57 микрограма по метру кубном ваздуха смањена за 45 одсто и сведена на 27,24 микрограма, а код Института су просечне сатне вредности опале 11,5 процената. – Од када је Zijin преузео руковођење, у побољшање стања животне средине и екологије је уместо 70 милиона америчких долара, колико је било договорено споразумом о стратешкој сарадњи, уложено укупно 126 милиона долара. – Како бисмо осигурали стабилност целог металуршког система, морамо што пре да заменимо стару опрему и цевововоде и то је наша одговорност, каже Qиу Wеијун
SZC
. – Откад је крајем јула почео да ради нов систем за одсумпоравање, који сакупља димне гасове са одељења конвертора и код флеш-пећи, али и отпадне гасове из Фабрике сумпорне киселине, показатељи емисије сумпор-диоксида далеко су испод толерисаних 100 микрограма по кубном метру ваздуха. Упоредни подаци са главних мерних места у граду, пре и после улагања у ново постројење, показују да је квалитет ваздуха знатно побољшан након пуштања у рад система за сакупљање и одсумпоравање димних гасова.
У Брезонику је, тако, од јануара до јула, односно пре него што је прорадио нов систем одсумпоравања, просечна часовна емисија димних гасова била 27,65 микрограма по кубном метру ваздуха, а сада је 23,7 микрограма, што је 14,3 одсто мање. У градском парку емисија сумпор-диоксида је са 49,57 микрограма по метру кубном ваздуха смањена за 45 одсто и сведена у августу на 27,24 микрограма, а код Института су просечне сатне вредности опале 11,5 процената.
Захваљујући новом систему за сакупљање и одсумпоравање димних гасова, који је 25. јула пуштен у пробну производњу, просечна концентрација сумпор-диоксида је у августу знатно нижа од оне која је евидентирана од јануара до јула. Како бисмо осигурали стабилност целог металуршког система, морамо што пре да заменимо стару опрему и цевововоде и то је наша одговорност. Након што завршимо и у употребу пустимо три нова конвертора и две анодне пећи, проблем емисије димних гасова из топионице биће потпуно решен – каже заменик генералног директора Serbia Zijin Copper за безбедност и заштиту животне средине Qiu Weijun.
Капацитет постројења за прераду димних процесних и отпадних гасова је 700.000 Нм3/х (нормалних кубних метара на сат), садржај сумпор-диоксида је након обраде мањи од 100 микрограма по нормалном кубном метру, а садржај честица је испод пет микрограма по нормалном кубном метру.
Након одсумпоравања, велика количина фине прашине и суспензије од сумпора увлачи се у димни гас, који се мокрим електростатичким филтером дубински уклања, а уклоњене капљице враћају се у систем одсумпоравања. Отпадни гас се испушта у складу са стандардом емисије отпадних гасова. Технологија одсумпоравања и уклањања прашине има високу ефикасност, потврђену технологију, водећу светску опрему, па је пројекат од изузетног значаја за заштиту животне средине.
Од када је Zijin преузео руковођење, у побољшање стања животне средине и екологије је уместо 70 милиона америчких долара, колико је било договорено споразумом о стратешкој сарадњи, уложено укупно 126 милиона долара – закључује Qiu Weijun.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

У “Новом Церову” обустављена производња због блокаде пута који води ка руднику

Све машине стоје, већина радника биће упућена на годишњи одмор Блокада пута коју спроводи …