Почетак Актуелно Заједно дали крв за ВМА синдикати Бора, Мајданпека, Смедерева и Приједора

Заједно дали крв за ВМА синдикати Бора, Мајданпека, Смедерева и Приједора

9 друго читање
0
0
1,462
Заједно дали крв за ВМА синдикати Бора, Мајданпека, Смедерева и Приједора

Хуманост не познаје границе

 

У заједничкој акцији ЈСО РТБ-а Бор, Самосталног синдиката РБМ-а, „Хестила“, односно железаре Смедерево, и рудника “Арселор Митал” из Приједора, обезбеђено 57 јединица крви за потребе трансфузије Војно-медицинске академије у Београду. – Овакав вид војно-цивилне сарадње у заједничком интересу, па ће и убудуће бити организоване бар две акције ДДК годишње са циљем да се обезбеди довољно крви и продуката од крви за хемотерапију и оперативни програм. – Интересовање добровољних давалаца веће од договореног броја учесника у овој акцији, јер су хуманост и солидарност и даље на цени
Заједно дали крв за ВМА синдикати Бора, Мајданпека, Смедерева и Приједора БЕОГРАД
. – Само три и по месеца након сличног подухвата реализованог у оквиру годишњице успешне приватизације смедеревског „Хестила“, 6. октобра, у организацији ЈСО РТБ-а Бор и Самосталног синдиката Рудника бакра Мајданпек, 17 добровољних давалаца крви из Бора и Мајданпека су, са колегама из смедеревске железаре и Приједора, у служби трансфузије Војно- медицинске академије у Београду поново показали пословичну хуманост и велико срце. Заједно, дали су нових 57 јединица крви овој установи са којом већ неколико година остварују изузетну сарадњу у интересу својих колега и суграђана, односно, солидарности која не познаје границе.
У Институту за трансфузологију и хемобиологију ВМА, који представља централну научноистраживачку, наставну и стручно-методолошку трансфузиолошку установу у Војсци Србије, а запослени у тој институцији изводе трансфузије хемопродуката, терапијске цитафарезе и измене плазме код болесника хоспитализованих на ВМА и у цивилним здравственим установама, добровољни даваоци крви из Бора, Мајданпека, Смедерева и Приједора у Републици Српској, дочекани су изузетно срдачно. Поздрављајући их потпуковник др Немања Боровчанин, начелник Одељења за конзервирање крви са лабораторијом за „НАТ – ПЦР“ је истакао: – Драго нам је да имамо овакве видове војно-цивилне сарадње, кроз акције добровољног давања крви које нам организују бројна удружења и подружнице Црвеног крста по целој Србији. Посебно издвајам РТБ Бор и сарадњу која се после година када смо ми одлазили у Бор, сада одвија овде, јер тако је комфорније а организација самог давања крви боља. Трудимо се да обезбедимо довољно крви и продуката од ње за све болеснике који се лече у овој установи, а можемо да обећамо да ће их увек бити довољно за лечење свих грађана из ова четири града.
Заједно дали крв за ВМА синдикати Бора, Мајданпека, Смедерева и Приједора Институт је референтна и консултативна установа војне трансфузиолошке службе, место провере нових хемобиолошких, имунохематолошких и других тестова и поступака у циљу њиховог увођења у рутински рад, стандардизацију реагенаса и контролу квалитета крви и хемопродуката. Потребну крв, течност која нема замене и живот значи, обезбеђује добровољним давалаштвом у Војсци Србије, а преостале количине сарадњом са удружењима, појединим компанијама и срединама.
Након повреде једног радника борског комбината који се лечио у овој установи, 10-ак радника стигло је из Бора у жељи да добровољним давањем крви помогне, а половина је била у прилици да то и учини – присећа се како је кренула сарадња са РТБ Бором пре три године мајор др Милан Живковић: – После тога сам предложио да направимо одређени вид сарадње. Да за раднике, када буде неопходна наша помоћ у смислу хемотерапије, односно, припреме за оперативни програм, увек буде потребне крви. И, то функционише доста добро. Надамо се да ће сарадња бити настављена и продубљивана.
Та сарадња се шири и унапређује: – Ми у железари смо имали некада те акције, па стали. Игром случаја, од челника синдиката у РТБ Бору и РБМ-у, са којима добро сарађујемо, чули смо за акције које имају са Војномедицинском академијом, па смо одлучили да се придружимо – каже Синиша Прелић, председник Самосталног синдиката из ХБИС Србија, кинеске корпорације која је железару преузела пре нешто више од годину дана: – Тако смо пре три и по месеца организовали акцију у Смедереву у којој је учествовало 15-ак добровољних давалаца из Бора и Мајданпека, а онда одлучили да наставимо, па смо данас дошли овде. Сматрамо да је то хумана акција којој није потребна никаква реклама. Јер, не зна се коме ће затребати крв или помоћ у животу, тако да је ово хумани гест људи који дају крв. Наше је да то само организујемо.

Из смедеревске железаре поручују да ће наставити ову сарадњу и настојати да припреме још једну акцију, да годишње буду бар две. – На овај начин помажемо нашим људима који се лече на ВМА у Београду. Сарадња се одвија под геслом да крв треба да чека пацијента, а не обрнуто, и сви имају разумевања и жељу да то постане пракса – каже Горан Јовановић, председник ЈСО Самосталног синдиката металаца Србије РТБ-а Бор: – Добровољно давалаштво крви је доста запостављено у друштву, али наши даваоци се одазивају на сваки позив да помогну. Све је пропраћено и „логистиком“, будући да пословодство има разумевања и увек излази у сусрет организацији акција тог типа.
Већ неколико година, према речима Јовановића, 70 одсто добровољно дате крви на подручју општине Бор обезбеђују добровољни даваоци компаније РТБ Бор.
У овој акцији учествујемо зато што и ми користимо здравствене услуге ВМА. Нажалост, имамо доста старијих радника, што се одражава на број оних који могу да дају крв, али ћемо и убудуће, најмање два пута годишње организовати акције са колегама, како би увек на располагању имали довољно драгоцене течности за наше болеснике. Људи који дају крв чине то више из личних хуманих осећања, него због слободних дана. Ипак, кроз законе Републике Србије, требало би боље уредити ову област, користећи искуства западних земаља – додаје Горан Антић, председник Самосталног синдиката у РБМ-у и подвлачи: – Слободни дани нису неважни, али нема веће награде од сазнања да сте некоме спасили живот!
Идеја да ове акције буду заједничке са добровољним даваоцима из Републике Српске родила се пре годину дана. – Ова хуманитарна акција је само део дугогодишње вишеструке сарадње у бројним областима синдикалног рада. Како и једни и други имамо добровољне даваоце крви, окупила нас је заједничка жеља да и ми, рудари и металурзи, дамо крв, помогнемо онима којима је помоћ неопходна – наглашава Миланко Стојнић, председник синдиката у “Арселор Митал” из Приједора, некадашњег руднику “Љубија”, који запошљава око 800 радника. Реч је о предузећу у којем је 51 одсто приватни капитал, а 49 одсто у рукама државе: – Надамо се да ће ово наше окупљање бити искра и иницијална каписла за још бољу сарадњу. Нажалост, много наших људи и чланова њихових породица је болесно, због лечења долазе на ВМА, па је зато добро да је процедура поједностављена у делу у коме можемо да помогнемо. Људи овакве акције добро прихватају, па је интересовање у свим срединама било веће од договорене бројке која је Институту за трансфузију обезбедила 50 јединица крви. Међу онима које је хумана идеја 6. октобра довела у Београд, био је и Леонардо Иванишевић из Приједора. Човек који је крв дао 180 пута, те због тога добио сва признања. Каже да је срећан због тога што је био у прилици да помогне људима којима је крв била неопходна, без обзира које су вере или нације. Он се после давања крви осећа добро, а издваја чињеницу да је далеке 1980. године, само дан пре него што је требало да крене у Беч, на заказану операцију руке, не чекајући да га два пута позову, дао крв, јер се у руднику догодила несрећа. Ранка Југовић, медицински техничар у руднику “Арселор Митал”, додаје да је ово једна од многих акција тамошњих добровољних давалаца крви који сваке године најмање два пута организују нешто слично. Интересовања увек има, а међу тим хуманим људима није мало жена.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…