Почетак Актуелно Мајданпек Застоји умањили новембарску производњу у РБМ-у

Застоји умањили новембарску производњу у РБМ-у

0 друго читање
0
0
1,811

Подбачај на ископинама, због проблема са помоћном механизацијом и транспортом, одразио се и на друге производне резултате

Застоји умањили новембарску производњу у РБМ-у РБМ. – За производњу у Руднику бакра Мајданпек новембар је био један од тежих месеци током којег многе околности нису ишле на руку рударима. И поред тога, коначан резултат, односно, производња бакра у концентрату је око планиране, будући да су овог месеца у флотацији прерадили све количине руде испоручене са површинског копа.
Током новембра план укупних ископина на „Јужном ревиру“ од 2,2 милиона тона, са безмало 1,3 милиона тона, испуњен је 58 одсто. Откопано је 475 хиљада тона руде, што је остварење од 86 процената, али је захваљујући изузетно добром садржају метала, крајњи резултат солидан. Дато је 2.167 тона бакра у руди, што је незнатно изнад плана. Као разлог недовољних ископина руде наводи се недостатак булдозера и хаваријска замена траке “16 Б”.
На површинском копу још наводе да је план транспорта остварен 76 одсто, будући да се просечно могло рачунати на 11 камиона, а да је за остварење плана било неопходно више, као и да је учинак транспортног система јаловине тек 23 одсто. Основни разлог овог подбачаја је недостатак булдозера за планирање простора где се одлаже јаловина и хаваријска замена траке “2503”.
Застоји умањили новембарску производњу у РБМ-у Потреба за булдозером је евидентна на јаловисту Ујевац ради редовног рада система и припрему терена за померање транспортне траке “Т 06” – каже Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство. – На “Јужном ревиру” булдозер је неопходан радилишту “Исток” да би се убрзало раскривање, али још више за опслуживање “рудних” багера, на радилишту “Андезитски прст”, с обзиром на услове у којима се ради.
У Флотацији су и новембра настојали да на најбољи начин прераде сву испоручену руду. – Међутим, у последњој декади суочили смо се са доста неуједначеним испорукама руде – каже Жељко Михајловић, технички руководилац производње у овом погону. – Упркос тешкоћама које смо и сами имали, будући да смо због мањих количина руде са површинског копа радили смањеним капацитетом, због бројних обавеза у области текућег и инвестиционог одржавања ипак се радило пуном паром, а успели смо да сву испоручену руду прерадимо са солидним искоришћењем и у захтеваном квалитету. Прерађено је 80,5 одсто планом предвиђене, односно све што је испоручено са копа.
Укупна новембарска производња у Руднику бакра Мајданпек тако је понела печат хаваријских застоја, иако су запослени на одржавању учинили све да последице санирају и проблем реше у што краћем року.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…