Почетак Екологија Завршена реконструкција фабрике воде

Завршена реконструкција фабрике воде

2 друго читање
0
0
876

Заштита водотокова и земљишта

ТИР. – У Топионици и рафинацији бакра РТБ-а Бор завршена је реконструкција фабрике воде, а за неколико дана биће завршена изградња депоније за муљ, па ће од отпадних вода из погона ТИР-а бити потпуно заштићени и водотокови и земљиште.
Завршена реконструкција фабрике водеСве отпадне воде, које из погона сада иду у Борску реку, биће транспортоване у постројење за прераду отпадних вода. У затвореном циклусу пречишћена вода ће се убудуће користити за потребе погона РТБ-а (за флотацију шљаке), а муљ који се ствара након третмана отпадних вода ускладиштиће се на депонији за муљ. На тај начин више неће бити загађења водотокова и земљишта јер ће се отпадни муљ складиштити по стандардима и прописима за такву врсту отпада, а касније ће имати и употребну вредност – каже управник Фабрике сумпорне киселине Зоран Алексов.
Завршена реконструкција фабрике водеФабрика воде изграђена је још 1982. године по јапанској технологији и радила је кратко време у саставу фабрике сумпорне киселине „контактна 3“. Током ове године сопственим снагама и уз помоћ неколико домаћих фирми завршена је реконструкција постројења за пречишћавање отпадних вода. Изградњом нове топионице и фабрике сумпорне киселине аерозагађења над Бором неће бити, а реконструкцијом фабрике воде и изградњом депоније за муљ онемогућено је загађивање водотокова и земљишта.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…