Почетак Актуелно Мајданпек Завршено чишћење корита реке Пек и проширење рударског пута у РБМ-у

Завршено чишћење корита реке Пек и проширење рударског пута у РБМ-у

3 друго читање
0
0
801

 Допринос екологији и безбедности

 

После чишћења корита и проширења најоптерећеније деоница рударског пута, Пек је бржи и чистији, а саобраћај безбеднији. – Све је урађено за два месеца сопственим снагама и без успоравања производње у РБМ-у
Завршено чишћење корита реке Пек  и проширење рударског пута у РБМ-уМАЈДАНПЕК
. – За само два месеца запослени у Руднику бакра Мајданпек успели су да заврше чишћење корита реке Пек и проширење скоро 500 метара рударског пута од “Оперативе” до “Фазе 1”. Све је урађено сопственим снагама без успоравања производње, па је сада Пек бржи и чистији, а најоптерећенија деоница рударског пута – шира и сигурнија.
Обећали смо Мајданпечанима да ће Рудник бакра, решавајући своје проблеме, увек имати у виду интересе града и његових становника, тако да ћемо посебно у екологији показивати да смо друштвено одговорно предузеће – каже директор РБМ-а Бранислав Томић.
Измештање дробиличног постројења и почетак рада на рудном телу “Транспортни систем 2” учинили су део рударског пута, испод магистрале од моста ка Примарном дробљењу, постане оптерећенији. Због тога су његово проширење и безбедност добили посебан значај, а поуздано решење подразумевало је елиминисање могућности да се воде Пека неконтролисано изливају на пут, створе клизиште, уруше га и учине небезбедним.
Завршено чишћење корита реке Пек  и проширење рударског пута у РБМ-уМоћна механизација, булдозер, ровокопач, утоварни камиони, повремено и грејдер – два месеца радили су пуном паром, јер је требало уклонити хиљаде тона наталоженог отпада, створити услове за бржи проток воде и чистију реку. Корито је десетак метара продубљено, па је за дуже време онемогућено истицање воде. Тиме је отклоњен штетан утицај на рударске путеве, али и учињено да Мајданпек добије чистији Пек. За то је, додуше, неопходно да се корито очисти и у делу кроз сам град, али ће у сваком случају бржи проток воде учинити да ова река не буде проблем за становнике града под Старицом.
Урадили смо оно што се од нас очекивало. На руди смо радили у другој и трећој смени, а прву користили да деоницу пута осигурамо за безбедно кретање. Корито Пека смо очистили и продубили и око пет метара спустили ниво реке. Рударски пут смо снизили скоро два метра, добили на ширини, насули крупним каменом и туцаником, урадили заштитни бедем, обезбедили пут банкинама и флуоресцентним реперима, па је сада безбеднији за саобраћај ноћу и када је због временских услова слабија видљивост. – Учинили смо све да осигурамо пут којим се превози руда, углавном великим “белазовим” камионима, до “Примарног дробљења” – објашњава Драгиша Анђелковић, управник Површинског копа РБМ-а.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…