Почетак Екологија Kвар рачунара у Агенцији за ЗЖС

Kвар рачунара у Агенцији за ЗЖС

8 друго читање
1
0
965

И поред тога што државна мрежа АМСКВ не ради, предузимамо све што је предвиђено актима предузећа и Акционим планом за смањење и прогнозу аерозагађења у Бору и околини. Локална мрежа, која је део локалног акционог плана за праћење аерозагађења, потпуно функционише, али то није видљиво на интернету као код државне мреже – каже Саша Перишић, помоћник генералног директора РТБ-а за екологију

Због квара рачунара у Агенцији за ЗЖС резултата квалитета ваздуха у Бору нема на сајтуРТБ. – Државна мрежа аутоматских мерних станица квалитета ваздуха (АМСКВ) не функционише већ неколико дана, па ни резултати аутоматског мониторинга квалитета ваздуха у Бору и околини нису доступни на wеб-сајту Агенције за заштиту животне средине. Служба за екологију ТИР-а је, 26. октобра, обавестила Агенцију, која је надлежна за ту мрежу, да од 23. октобра (од девет часова) нема приступ wеб-сајту Агенције, па ни увид у концентрације сумпор-диоксида ни на једној мерној станици у Бору. Такође је замолила Агенцију да предузме одговарајуће мере да би Служба имала могућност увида у минутне, часовне и дневне концентрације СО2, како би реаговали правовремено и избегли епизодна загађења.
Истог дана из Агенције је стигао одговор Тихомира Поповића, начелника Сектора за контролу квалитета ваздуха, да је „рачунар са кога су „ишли“ прикази аутоматског мониторинга квалитета ваздуха у државној мрежи АМСКВ, па и борских станица, у квару и да је однет у сервис на хитну поправку. Покушавамо да за ваше потребе хитно отворимо „прозор за Бор“ у оквиру новог wеб-приказа података АМСКВ (финализација пројекта ИПА 2012). Аутоматска мерења концентрација СО2 на станицама Градски парк и Бор-Институт РиМ се обављају уобичајеном динамиком“. Међутим, по речима Саше Перишића, помоћника генералног директора РТБ-а за екологију, безбедност и здравље на раду и заштиту од пожара, Агенција до данас то није успела да уради.
И поред тога што државна мрежа АМСКВ не ради, предузимамо све што је предвиђено актима предузећа и Акционим планом за смањење и прогнозу аерозагађења у Бору и околини који се у РТБ-у примењују већ неколико година. Запослени у Служби за екологију ТИР-а непосредним увидом и обиласком терена покушавају да установе степен загађења и, уколико процене да га има, позивају колеге у Топионици да редукују рад агрегата. Локална мрежа, која је део локалног акционог плана за праћење аерозагађења, потпуно функционише. Додуше, то нису аутоматске мерне станице, али омогућује нам да и даље радимо анализе. Међутим, то није видљиво на интернету као код државне мреже. У овом тренутку Агенција је омогућила приступ информацијама о часовним загађењима, али са закашњењем од два сата, тако да је онемогућено било какво наше реаговање у складу са АП и прогнозом загађења који намећу редуковање производње и рада појединих агрегата – каже Перишић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Екологија

Један коментар

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…