Почетак Актуелно Због пада цене бакра менаџмент РТБ-а сваки трошак ставио под лупу

Због пада цене бакра менаџмент РТБ-а сваки трошак ставио под лупу

4 друго читање
0
0
807

 Стегли каиш

 

Б. Спасковски: Налазимо се у изузетно тешкој позицији. Предузели смо све мере рационализације, увели ригорозну штедњу и контролу свих трошкова пословања. Надам се да ћемо ситуацију успети да превазиђемо, али не можемо без помоћи Владе Србије
Због пада цене бакра менаџмент РТБ-а сваки трошак  ставио под лупуРТБ
. – Драматичан пад цене бакра, али и злата на светском тржишту метала у другој половини ове године оповргао је све прогнозе великих и моћних „играча“ о кретању цена на берзи метала на основу којих је и менаџмент РТБ-а Бор правио пословне планове за 2015. и тако довео борску компанију у ситуацију да се дословце бори за одржање текуће репродукције и ликвидности.
Рударство је хлеб са девет кора и када тона бакра вреди 7.000 долара, а камоли сада када је цена пала на 4.500 долара. Налазимо се у изузетно тешкој позицији и предузели смо све мере рационализације, увели ригорозну штедњу и ставили под лупу сваки трошак компаније. Због пада цене бакра менаџмент РТБ-а сваки трошак  ставио под лупуКаиш је стегнут до краја, па се надам да ћемо ситуацију успети да превазиђемо. Не можемо сами, не можемо без помоћи Владе Србије која нам је, да подсетим, помогла и да завршимо нову топионицу. Захваљујући тој помоћи, ми у овим тешким временима имамо бар нижу цену прераде бакра, односно мање трошкове у том делу због рада нове пирометалуршке линије. Чинимо надљудске напоре да, заједно са Владом Србије, проблеме превазиђемо и савладамо, пре свега због пет хиљада басенских радника и још око 15.000 породица у Србији директно и индиректно везаних за прераду бакра који се производи у РТБ-у Бор – каже генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски.
Због пада цене бакра менаџмент РТБ-а сваки трошак  ставио под лупуОн додаје да на све муке РТБ-а Бор због пада цене „црвеног метала“ постоји и додатна у виду пада тражње за бакром, али и пада премије, односно додатка на ЛМЕ-цену, који је први пут у последњих десет година – негативан између 30 и 40 долара по тони.
Када се спекулативни утицаји измешају са тржишним, а уз то „кинески змај“ никако да се пробуди, онда се деси и да се у продаји први пут појави нижа цена бакра од оне на Лондонској берзи и настане оваква ситуација у којој је немогуће било шта, чак и краткорочно прогнозирати. Јер, све досадашње прогнозе с почетка године које су говориле о стабилизацији тржишта бакра, враћању тражње и позитивних премија на цену, као и њено одржавање на берзи у нивоу од 6.300 долара за тону се, нажалост, нису оствариле. Надам се, ипак, да „олуја“ неће предуго трајати и да ће се цена бакра до краја следеће године и почетком 2017. вратити изнад прага наше рентабилности – наводи Спасковски.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …