Почетак Актуелно Жене РТБ-а: Дубравка Станковић (Топионица)

Жене РТБ-а: Дубравка Станковић (Топионица)

2 друго читање
0
0
1,230

Од наших анализа зависи квалитет бакра

Свакодневни посао аналитичара своди се на сменске анализе хемијског састава шљаке, бакренца, влаге у шаржи и концентрату. – Са новим технолошким поступком веома се повећао и обим посла – истиче Дубравка Станковић, руководилац хемијске лабораторије у Топионици

Жене РТБ-а: Дубравка Станковић (Топионица)ТОПИОНИЦА. – Дубравки Станковић, руководиоцу хемијске лабораторије у Топионици, у потпуности су се поклопила очекивања која је имала пре запослења и посао који сада обавља. За некога ко је заљубљеник у хемију и сматра је једном од најлепших наука њено радно место и миље који је свакодневно окружује су остварење жељеног сна („хемијске анализе су сан сваког хемичара“). Ова тридесетогодишња Боранка у родном граду је завршила основну, у Зајечару средњу медицинску школу, а у Београду Хемијски факултет. Запослила се 2014. године у Електролизи, где је радила као приправник у РЈ Електролитичка рафинација бакра. После два месеца прешла је у Топионицу и наставила у хемијској лабораторији у којој је запослено њих 12, од којих седам жена.

Свакодневни посао аналитичара своди се на сменске анализе хемијског састава шљаке, бакренца, влаге у шаржи и концентрату. Анализе су од пресудног значаја зато што од њих зависи цео технолошки процес Топионице (нпр. у односу на анализе шљаке и бакренца „води“ се даљи процес – конвертовање). Мој посао као руководиоца јесте да организујем рад, уводим нове методе за анализу шарже, концентрата и свега што је потребно за нову топионицу. Са новим технолошким поступком веома се повећао и обим посла – раде се нове анализе шарже (новина у односу на стару топионицу). Анализе гасова и прашине ради Институт за рударство и металургију из Бора, јер немамо опрему за то – истиче Станковићева.
Нимало не чуди што Дубравка свој посао сматра лепим и интересантним („стално вас тера да учите све више и сваког дана сазнајете нешто ново“). – Посао је истовремено и веома одговоран, јер гарантујете за резултате по којима се креира и прави бакар. Одговорност је, такође, велика и за његов квалитет. За праћење процеса у новој топионици купљен је нов XРФ-уређај који служи за анализу шљаке и бакренца, као и нов спектрофотометар за анализу воде у Енергани и то је следеће на чему ћемо да радимо. Набавићемо и један преносни XРФ-уређај, такође, за потребе нове топионице. Обука за руковање новим апаратима је кратко трајала, пошто имамо добар тим и није било проблема. Жеља ми је да се настави даље опремање лабораторије, како бисмо радили и оне анализе које нам сада други обављају.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…