Почетак Актуелно Жене РТБ-а: Душица вади сав бакар из руде

Жене РТБ-а: Душица вади сав бакар из руде

6 друго читање
0
0
906

    Искуством са разних флотерских радних места Душица Ђурић,  техничар контроле процеса у кривељској флотацији, данас прати искоришћење метала из руде и довољан јој је само поглед на пену да би закључила колико је бакра у пулпи и да ли погон добро ради. – Пошто нам руде нису пребогате, настојимо да из њих извучемо што више метала, а нове машине нам то сада знатно олакшавају – каже наша саговорница
Жене РТБ-а: Душица вади сав бакар из рудеФЛОТАЦИЈА “ВЕЛИКИ КРИВЕЉ”
. – Једину жену међу надзорно-техничким особљем у кривељској флотацији која ради директно у процесу и задужена је за технологију, односно за искоришћење метала из руде и квалитет концентрата, нисмо ни могли другде да нађемо него у хали, на великим новим машинама. Позвали смо је у командну салу, пошто се у погону не може разговарати од хуке огромних млинова. Свих шест се вртело док је хала подрхтавала од силине. Душица стиже, скида шлем и почиње причу: Прво радно место било јој је у Заграђу, у Фабрици креде. Касније је прешла на “Церово”, на командни пулт дробљења, па млевења, а 2003. године, пошто је рударски техничар ПМС-а, стиже у кривељску флотацију и пролази скоро сва радна места – од циклонисте, и реагентичара, до техничке припреме.
Жене РТБ-а: Душица вади сав бакар из рудеЗадужена сам за технологију, за квалитет искоришћења бакра из руде – објашањава наша саговорница. – А, то значи да морам да водим рачуна о густини пулпе, њеној ПХ-вредности, о дози реагенаса, о раду самих машина и још много чему. Имајући у виду да нам руде нису пребогате, настојимо да из њих извучемо што више бакра а сада нам нове машине то знатно олакшавају. Захваљујући новој опреми која је уграђена током реконструкције флотације доста тога се сада регулише аутоматски, преко централног компјутера, мада још није све завршено да би се читав процес аутоматски водио. Међутим, већ много брже отклањамо поремећаје у процесу него што смо то чинили до пре годину-две кад је све ручно рађено.
Жене РТБ-а: Душица вади сав бакар из рудеКад се процес потпуно аутоматизује – додаје Душица – све ће бити далеко боље и у односу на ово сада. Јер, имаћемо тренутне анализе састава руде, улаза бакра, квалитета концентрата и одмах реаговати адекватним дозама регенаса, регулацијом свега што је потребно. Јер, ако се само један параметар поремети – губици су ту. Ако немамо добру Пх-вредност руде, ми је више не флотирамо, ако нам није добра доза регенаса – нема искоришћења или је лош квалитет.
Жене РТБ-а: Душица вади сав бакар из рудеИскуство је веома битно за контролу процеса, поготово сада кад аутоматика још није све преузела, и још увек су важне визуелне процене, мада запосленима у кривељској флотацији већ помажу специјалне камере. На екрану компјутера издељеном на шест поља (за сваку машину по једно) Душица нам само на основу пене показује где је више бакра. – Највише га има на првим машинама, погледајте ту пену, што је богатија, са крупнијим мехурима, то је и више бакра.
Мада јој посао у бучном погону са доста влаге и испарења није лак, Душица се никада није борила да „побегне“ у канцеларију. – Искрено да вам кажем, то је због плате – рече нам. – Дошла сам овде да је зарадим и то је мој начин борбе. Ја се тако борим за своју породицу, за себе и моја два већ одрасла сина.
Жене РТБ-а: Душица вади сав бакар из рудеДушица никада није имала проблема са колегама. Напротив, нису избегавали да ураде нешто што она наложи. – Прихватају моје сугестије, а често и заједно радимо – каже она. – Никад нисам злоупотребила то што сам жена да бих рекла да нешто не могу и утрапила то другоме. Зато, ваљда, ни Осми март у нашој флотацији не прође без пажње са мушке стране. Никад не изостане цвет и, углавном, гледају да ми жене тога дана не радимо.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…