Почетак Актуелно Жене РТБ-а: Инжењери оком, Нела скоком

Жене РТБ-а: Инжењери оком, Нела скоком

1 друго читање
0
0
1,268

Нела Карајмановић води набавку делова за потребе електромашинског одржавања кривељске флотације и, осим што гледа да све обави брзо да погон не би стао, посебно води рачуна да се поручи оно што се заиста тражи јер би промашај у време велике штедње и беспарице био недопустив
Жене РТБ-а: Инжењери оком, Нела скокомКРИВЕЉСКА ФЛОТАЦИЈА
. – Електротехничар по струци, Нела Карајмановић ради у служби електромашинског одржавања кривељске флотације. Води набавку резервних делова, што је, како нам сама рече, обиман, а у време беспарице и посебно одговоран посао. У флотацији је од 1984. године и у електрослужби је дуго радила све што се тиче одржавања и документације за набавку. Касније је водила центар за праћење потрошње електричне енергије, посебно вршне снаге при пуштању агрегата. Потом две године проводи у дирекцији РББ-а, да би се пре неколико година вратила у флотацију.
Родом сам из ових крајева, из Горњана, а супруг је из Кривеља и некако ми је овде најбоље, пошто и живимо ту близу, код Бунара, на путу према кривељском каменолому. Тридесет година сам на послу и исто толико у браку. Супруг Мића је такође електричар на примарном дробљењу и транспортном систему кривељског копа. Мој посао је да припремим и испратим набавку сваког дела, од поручивања до испоруке, а пошто су у РТБ-у актуелне мере штедње, гледамо да наручимо оно што је најнеопходније водећи рачуна да погон не стане. Посебно пазим – каже Нела – да оно што наручим буде тачно дефинисано. Јер, недопустиво би било да у овој беспарици купимо нешто погрешно. Обавезно консултујем инжењере који овде раде и до сада нисмо имали промашаја.

Набавка делова је обиман посао са пуно детаља. Тражи пуну концентрацију, али Нела, како нам рекоше њене колеге, гледа да све буде на време. Најчешће сарађује са инжењерима машинства Љубодрагом Бошковићем и Мирком Ђурићем и инжењером електротехнике Сашом Милевим. – Могу да кажем све најбоље о Нели – каже инжењер Ђурић. – Изузетно је прецизна и брза. Не треба јој много објашњавати шта треба да ради. Само јој кажем који делови треба да се набаве и то буде омах припремљено за прослеђивање комерцијалној служби. Осми март у кривељској флотацији, погону који се зауставља само кад мора, не може бити другачији но радан, али га пажња флотера према колегиницама ипак учини другачијим од осталих дана у години. – Пажња колега не мањка ни у данима када није празник – напомиње Нела – али Осмог марта је, ипак, другачије.
Жене РТБ-а: Инжењери оком, Нела скокомУ слободно време, којег нема много, Нела се бави лепим хобијем. На око 300 квадрата под пластеницима, уз помоћ супруга, негује разно цвеће и ни тада не заборавља своју Флотацију. Већ двапут је донирала расад за парк испред погона. Али, Карајмановићи се посебно поносе једним цветом. То је њихова кћер Марија. Она је сада у првом гимназије, али је у кривељској основној школи оставила двоструко дубок траг – као ученица генерације која је прошле године завршила своје основно образовање и као надарена млада сликарка. Портрет Николе Тесле на зиду школског хола уверљиво сведочи о томе.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…