Почетак Актуелно Жене РТБ-а: Миланка Радовановић (РБМ)

Жене РТБ-а: Миланка Радовановић (РБМ)

2 друго читање
0
0
1,802

 Прва жена геометар у руднику

У геодетској служби РБМ-а била је прва жена геометар, а и даље сваког дана по неколико сати проводи на терену. – Свој посао воли, па јој његова тежина не пада тешко
РБМ
. – Зими по мразу, лети на сунцу, али и када је киша и магла, свакодневно са по неколико сати теренског рада који подразумева пешачење по не увек приступачном терену и ношење доста тешке опреме, Миланка Радовановић у геодетској служби Рудника бакра Мајданпек одрађује 40-ту годину стажа. Свој посао воли, па јој његова тежина не пада тешко, а задовољна је што у служби која одлично функционише као тим, представља поузданог сарадника, сигурно око и руку.
Наша служба представља важан део целокупног процеса производње у Руднику бакра Мајданпек. Геодетска мерења су неопходна да би се добиле свакодневне карте откопавања на површинском копу, обележавања граница откопавања и граница руде и јаловине, али и у погонима флотације и дробљења. Она су неопходна и приликом обележавања путева, мерења нивоа воде у језеру на “Јужном ревиру”, снимања корита реке, праћења клизишта и другог на самом терену. Потом се све снимљено убацује у рачунар, ажурирају ситуације, рачунају кубатуре и штампа ново стање – објашњава свој и посао својих колега прва жена геометар у Руднику бакра Мајданпек и додаје: – Карте се прослеђују припреми површинске експлоатације и геолозима. Свакодневно се снимају серије на копу које су спремне за минирање, па дају геолозима и минерима да би они унели своје податке.
Као неко ко је деценије провео радећи у руднику, Миланка је сведок и својеврсни хроничар бројних и великих промена у непосредном окружењу, раскриравања, ископавања и приближавања рудника граду. Осим тога, одувек је имала веома добру сарадњу са осталим радницима на терену, бушачима, минерима, багеристима и возачима тешких возила, са руководиоцима, са којима је, такође, свакодневно у контакту и на заједничком послу да производња не стане.
Некада, када сам тек почела да радим, овај посао био је тежи, јер се све радило ручно, исцртавало и рачунало. Сада, са компјутерима, све је брже, лакше и у одређеној мери сигурније. То је код нас одавно кренуло, са првим програмима за геодезију, а прихваћено је лако, јер се на добро човек лако привикне – каже Миланка док за рачунаром ажурира најновије податке са терена.
Поносна на својих 39, у 55 година рада Рудника бакра Мајданпек, Миланка је остварена жена и као супруга и мајка. Ипак, волела би да пре одласка у пензију њена старија кћи, која је завршила Медицински факултет у Београду пре рока, добије сталан посао, жели да млађа, која је добар студент дефектологије и успешна спортисткиња (игра фудбал у “Црвеној звезди”) оствари своје планове, а срећна је што и даље ради посао који највише воли.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…