Почетак Актуелно Жене РТБ-а: Радмила Трујић (РБМ)

Жене РТБ-а: Радмила Трујић (РБМ)

5 друго читање
0
0
682

 “Жене не треба да се плаше посла у руднику”

Ово је порука наше саговорнице која 34 године ради у Технолошком бироу и савршено познаје делове за одржавање у свим производним целинама РБМ-а које израђује машинска радионица Производних услуга
РБМ
.- У погону Производних услуга, који слови за генератор штедње и рационализација Рудника бакра Мајданпек, на првом кораку ка реализацији сваке идеје је Технолошки биро. У њему 34 године неприкосновено влада обавезама и успева да прикупи све неопходно Радмила Трујић, машински техничар. Некада је њен посао радило шесторо запослених, а сада она сама прима радне захтеве са документацијом из свих погона, јер се ту израђују готови производи, обавља дорада и репарација старих делова за све целине Рудника.
Била сам стипендиста РБМ-а у којем је већ радио мој отац, два брата, док су сестра и трећи брат запослење пронашли у “Златари Мајданпек”. Када сам почела, у радионици је било доста жена, радиле су као вариоци, у припреми и биле повезане са економском службом. Како су због пензија и кроз социјалне програме баш све отишле, а ја остала, неколико година радила сам и у алатници и свој посао – објашњава Радмила своју добру упућеност у послове. Наводи да се управо ту, код њих, израђују делови за одржавање флотације, дробљења, транспортног система, тешких возила, а поверена им је и дорада, репарација старих делова: – Раније је било лакше радити у РБМ-у. Било је више радника, имали смо по једно задужење, један посао. Сада свако од нас има више обавеза. Некада смо једноставно преузималии материјал са плаца, секли колико је потребно, спремали за израду одређеног дела и, на крају, проверавали готове производе. Сада се за оно што недостаје „сналазимо“ по отписним магацинима, претражујемо залихе старих осовина и завртњеве који могу да се дораде у делове.
Делови се, каже Радмила, израђују на основу документације. Управо ту, израђене су и репариране ролне за транспортне системе, те нека друга постројења од значаја за даљи рад Рудника. – Наши радници остварују велике уштеде Руднику, са жељом да се бар део тако сачуваних средстава усмери у набавку опреме која би заменила ову из 60-тих година прошлог века, уз коју би могли да радимо и више и боље – каже Радмила, која опхођење својих колега описује као крајње фер. Колегинице прихватају као себи равне, а спремни су и да помогну када затреба.
Ми жене запослене у РБМ-у раније смо се више дружиле и имале где да изађемо, а сада су се те могућности смањиле и свеле на кућне посете и дружења. Граду недостаје и младост и стручни смерови који би школовали Руднику потребан кадар. Уз раднике са искуством мало је младих да им знање пренесу – каже Радмила и за пример наводи стругарско одељење, где неколико деценија није запослен ни један радник.
Радмила је поносна на своју децу, сина који студира екологију у Бору и ћерку која је на мастер студијама књижевности у Новом Саду, као и на своје године у РБМ-у. – Жене не треба да се плаше посла у руднику, јер није тежак када се заволи. Услови нису идеални, али ни посебно тешки. У посао се улази лако, само када се жели и хоће – поручује наша саговорница задовољна што колеге и претпостављени уважавају њен труд, залагање и резултате.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…