Почетак Актуелно Жене РТБ-а: Слађана Радовановић (РБМ)

Жене РТБ-а: Слађана Радовановић (РБМ)

3 друго читање
0
0
1,327

“Мозгара” ради као сат

 

Једина жена у Конструкционом бироу каже да је то предност, јер има сјајне колеге који својим огромним искуством помажу у раду. – Жели да овај посао ради и даље и стекне искуство и сигурност какво имају њене колеге
Жене РТБ-а: Слађана Радовановић (РБМ)РБМ
. – Нисам се покајала што сам на предлог родитеља пре скоро пет година посао потражила и пронашла у Руднику бакра Мајданпек. Захвална сам на указаном поверењу и отвореним вратима Рудника. Задовољна сам, радим посао који волим, са колегама који су феноменални, имам њихову подршку и помоћ, али и срећна што деци могу да приуштим оно што у Нишу из којег сам дошла нисам могла – почиње своју причу Слађана Радовановић, дипломирани инжењер машинства, у Конструкционом бироу ПУС-а РБМ-а – целине коју у жаргону све чешће називају “мозгаром” и у којој је она једина дама.
То је предност, није мана. Колеге су изузетно предусретљиви и као људи и када је реч о послу, будући да на свако питање добијам подршку и помоћ. Како у струци немам дугу праксу, а они је имају, не беже од тога да ми укажу и покажу и проблеме које нисам видела и потенцијална решења. Ово је велика фирма, а Конструкциони биро пружа услуге целом РБМ-у. Шароликост и разноврсност посла је овде толика да се сваког дана нешто ново учи и стално суочава са новинама – расположено о свему говори Слађана. Наглашава да је посао изазован, леп динамичан, да се ради са људима, јер се проблеми у производњи решавају у овој служби, иде се на терен, снима…

Посао је изузетно интересантан и драго ми је што радим у струци. Додуше, интересовала ме је оптика и маштала сам о томе да завршивши смер прецизна механика уђем у мали занимљив свет механике. Када сам дошла овде, доживела сам прави шок када су ми показали зупчанике и када сам видела системе, дробилице, тешка возила, точкове, па схватила да се све разликује само у детаљима, да се уместо о центиметрима говори у метрима, а да се послу приступа на исти начин и када се репарира део, и када дође нов, да се сними и остави за архиву – каже ова млада и самосвесна жена – мајка 15-огодишње средњошколке у Филолошкој гимназији у Београду која се определила за кинески језик, док је син основац ученик четвртог разреда: – Одговара ми миран живот у Мајданпеку. Мислим да је то добра средина за породице са децом која још нису толико стасала да им смета мир.
Слађана има занимљиво објашњење за “мозгару” као популарнији назив за биро у којем ради: – Ово је врло одговоран и захтеван посао. Импонује, али и обавезује, па може и да уплаши, јер све што се ради остаје нацртано и записано, а свака грешка се плаћа и после неколико деценија, јер је наша архива база за наручивање делова, па би евентуална грешка направила велику штету фирми. Ту је и одговорност када се хитно на терену репарира део. Морате да реагујете одмах, правовремено и тачно, да знате функцију дела, где иде… Ту је искуство мојих колега од пресудног значаја, а “мозгара”, заправо, синоним за велику, велику одговорност. Овде је на први поглед идеално радити када је у питању атмосфера, тимски рад и колегијалност, али овај посао има изузетну тежину и одговорност, сваки дан доноси нешто ново, а и притисци су “велики у погледу рокова и квалитета.”
На крају разговора Слађана је признала да би волела да на овом радном месту ради док не стекне искуство и сигурност какво већ имају њене старије колеге на чему им, крајње искрено, помало завиди, али им је и бескрајно захвална што своја знања несебично деле.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…