Почетак Актуелно Жене ZiJina: Зорица Радић у Припреми флотације РБМ-а

Жене ZiJina: Зорица Радић у Припреми флотације РБМ-а

0 друго читање
0
0
1,595
Жене ZiJina: Зорица Радић у Припреми флотације РБМ-а

Допринос из сенке

У Руднику бакра у Мајданпеку свака шеста међу запосленима је жена. – Има возача, заваривача, техничара, инжењера у погонима, али и не мало оних које допринос и подршку дају из сенке – Зорица је једна од њих, кажу њени претпостављених

РБМ. – За њу у Руднику бакра у Мајданпеку кажу да је једна од оних драгоцених жена из сенке. Тихе, вредне, ненаметљиве, а поуздане, оне су ретко у првом плану, а често баш неопходне. У Руднику бакра Мајданпек где свако шесто радно место припада женама, припадница лепшег пола има међу возачима тешких возила, заваривачима, техничарима, инжењерима, али знатно више на другим позицијама, ништа мање важним, са којих настоје да се сви подаци као мозаик сложе, а сређени попут књига сачекају да их онај коме су потребни преузме. Зорица Радић (58) је једна од њих.
Жене ZiJina: Зорица Радић у Припреми флотације РБМ-аКао рударски техничар на пословима припреме и обраде техничке документације у служби Припрема погона флотације, почела је да ради са драгоценим искуством рада у лабораторији истог погона у Руднику бакра у Мајданпеку. Из родног Братунца, живот и могућност запослења довели су је у рударски Мајданпек, давне 1979. године, где је са дипломом рударског техничара започела радни век.
Више нас рударских техничара, у то доба популарног занимања са којим се брзо долазило до посла, тих година стигло је у Мајданпек и Бор. Једни да би студирали, други због запослења,” – присетила се Зорица својих почетака и добрих времена града под Старицом. – Да, били су ту добри услови, добре плате, могућност брзог решавања стамбеног питања, али и леп живот у новом и модерном граду. Била су и добра времена за рудник и људе у њему.
За скоро четири деценије рада запамтила је у руднику и лепе и лоше године и дане. Логиком мудрих људи лепих се радо сећа, о лошим не размишља, иако их наравно није заборавила,
Никада нисам помишљала на промену радног места, никада била у искушењу да се евентуално и определим за неки од социјалних програма који су у руднику реализовани. Читав радни век провела сам ту, а о пензионерским данима ћу размишљати када почну. Са планирањем не идем даље од годишњег одмора, а вероватно због ових ледених дана, када је о одмору реч прижељкујем топле и егзотичне дестинације.
Када је о послу реч, Зорици ништа тешко није. То знају и колеге и претпостављени. У ономе што ради ужива, а намерна да, као поуздан сарадник у важној служби, у сваком тренутку има сређену документацију и податке о свему што треба имати, што може да затреба, не жали времена и труда.
Волим свој посао, окружена сам драгим колегама, добрим људима. Срећна сам што и у руднику жена има на важним позицијама, у самом врху менаџмента. Жао ми је само што се мање дружимо него у време када смо почињали рад. Уз мало добре воље и организације то би могло да се промени, а лично, веома бих волела да за рудник поново крену нека добра времена, још боља од ових – открила нам је своју велику жељу Зорица.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…